Två patienter avled efter fördröjd vård

Uppdaterad
Publicerad

Två cancerpatienter rapporteras ha avlidit i samband med de långa vårdköerna på Karolinska i Huddinge i somras.

Det var på grund av personalbrist som flera cancerpatienter opererades för sent. Under sommaren fastnade totalt 20 patienter i kön för canceroperationer på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Nu har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, tagit emot anmälningar om att två av patienterna har avlidit.

I väntan på operation växte patienternas cancertumörer, operationerna blev mer komplicerade och kirurgerna bedömde då att tumörerna inte kunde avlägsnas.

”Arbetar med åtgärder”

Karolinska universitetssjukhuset svarar inte på Nyhetsbyrån Sirens direkta fråga om det finns en koppling mellan patienternas död och den långa väntetiden på operation. I ett mail till nyhetsbyrån skriver chefsläkaren Torbjörn Söderström: 

”Vi arbetar redan med ett antal åtgärder, vilka är redovisade i anmälan till Ivo. Detta för att förebygga risker kopplade till vårdplats- och resursbrist”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.