Tvingas sälja sex i Stockholm

Publicerad
Fattiga, analfabeter eller förståndshandikappade. Det är människohandelns offer.

-Sexköparna tycker inte att det är något problem trots att de borde inse hur fel det är, säger kriminalinspektör Kajsa Wahlberg.

På tisdagen kom Rikspolisstyrelsens (RPS) elfte rapport om människohandel där Wahlberg är en av författarna.

Nigerianska kvinnor utnyttjas
Den visar att 2009 var det första året nigerianska kvinnor dök upp i sexhandel i Sverige. Troligen är detta en följd av att Norge den 1 januari 2009 införde en egen sexköpslag. Nigerianska prostituerade dominerade tidigare den norska marknaden.

Kvinnorna tvingas genomgå en voodooritual i hemlandet där de skräms till lydnad och till att betala tillbaka påhittade skulder till huvudmännen.

Rikskriminalen uppskattar att ett 50-tal nigerianska kvinnor utnyttjades i sexhandel förra året. De saknar ofta utbildning och många av dem är analfabeter.

”Sexuell massage”
Antalet thailändska kvinnor som utnyttjas sexuellt i Sverige ökade förra året. De kommer ofta hit genom äktenskap eller på besöksvisum inbjudna av svenska män som sedan säljer dem i lägenheter, hotellrum eller på thaimassagesalonger.

Bara i Stockholmsområdet uppskattar polisen att det finns cirka 90 thaimassagesalonger.

-Flertalet erbjuder ”sexuell massage”, säger Wahlberg.

Polisen har aldrig sett så många fall av sexuellt utnyttjande av flickor och kvinnor med mentala funktionshinder som under förra året. De fem fallen har rapporterats in av polismyndigheterna i Stockholm, Gävleborg och Skåne.

”Skrupelfria män”
-Alarmerande. Det är totalt skrupelfria män som utnyttjar dessa hjälplösa flickor, säger Wahlberg.

Hon anser att den svenska kampen mot människohandel varit framgångsrik, bland annat eftersom man fått extra resurser till detta svårspanade brott från både socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

I samband med att viseringskraven från de baltiska staterna släpptes i slutet av 90-talet upptäckte polisen prostituerade från Baltikum på gatan.

Hittar dem på nätet
-Men vi var tidigt ute med att se att det låg en organisation bakom den här typen av prostitution och att det gjorde den mera samhällshotande. Redan 1998 började vi kartlägga omfattningen och året efter kom sexköpslagen som varit till stor hjälp.

Belackarna anklagar polisen för att driva bort de prostituerade från gatan till mera riskfyllda hemliga miljöer.

-Det är inget problem för oss att kvinnor numera säljs på nätet, vi hittar dem ändå. Hela landets kriminalunderrättelsetjänst är utbildad på internetspaning, säger Wahlberg.

Flest från Östeuropa

Visa

De flesta kvinnor som utnyttjades i människohandel under 2009 kommer från Ryssland, Estland, Rumänien, Ungern samt Albanien, Thailand och Nigeria.

Av människohandlarna var flertalet män och några kvinnor. De kommer från Rumänien, Moldavien, Ukraina, Sverige, Estland, Nigeria och Thailand.

Det är fortfarande svårt att få någon dömd för människohandel för sexuella ändamål eftersom det måste bevisas att någons ”utsatta belägenhet” har utnyttjats.

Under 2009 dömdes ingen för detta brott. Däremot dömdes sju personer för grovt koppleri, tre för koppleri och en för försök till koppleri samt en för medhjälp till koppleri.

Källa: Rikspolisstyrelsen (TT).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer