I decennier har Naturvårdsverket arbetat för att behålla naturvärdena i Tyresta nationalpark. Här berättar Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd i Stockholms stad, varför kommunen inte kunnat rusta upp Åva gård. Foto: Ann Sehlin/SVT

Miljonaffär ska skydda Tyresta nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck på tätortsnära natur i länet och för att säkra Tyresta nationalpark köper nu Naturvårdsverket mer mark runt nationalparken.
– Nu tryggar vi området kring nationalparken för att göra naturupplevelsen tillgänglig för fler, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Åva gård i Österhaninge ligger naturskönt i ytterkanten av Tyresta nationalpark. Nationalparken omringas av Tyresta naturreservat som bildar en skyddszon runt området.

Nu står det klart att Naturvårdsverket köper ytterligare 500 hektar mark och ett tiotal byggnader av Stockholms stad, för 30 miljoner kronor.

– Det är en framtidsaffär för att säkra området för stockholmarna och långväga gäster, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Vill hålla området öppet för stockholmarna

På gården bedrevs tidigare mjölkproduktion, men i dag står både ladugården och hagarna tomma.

– Nu ska vi se till att odlingsmarken och beteslandskapet hålls öppna. Men i nuläget finns det inga konkreta planer på vad som ska hända med gården, säger Björn Risinger.

Nu ska regeringen godkänna affären och tillträde beräknas till november.

– Vi har jobbat med att behålla naturvärden i området i decennier, det första vi köpte var Tyresta nationalpark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer