Elis Lewin och Filippa Paperin står i en skog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elis Lewin och Filippa Paperin från miljö- och ungdomsorganisationen Fältbiologernas Stockholmsavdelning vill påverka politikerna: ”Vi försöker – men det är ju svårt”, säger de. Foto: Mats Hedström/SVT

Elis, 21, ”Politiker vill träffa oss för att det ser snyggt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Ungas chanser att tycka till om lagförslag har minskat med mer än en fjärdedel under en femårsperiod, visar två nya rapporter.

– Vi gör rapporter och inventeringar. Men ibland har de helt missat det, säger Filippa Paperin från Fältbiologernas Stockholmsavdelningen, om kontakten med politiker.

Det blir allt mer ovanligt att organisationer för unga, som i Sverige har mer än 600 000 medlemmar, blir inbjudna att tycka till när nya lagar och regler utreds.

Den varningen kommer från LSU, paraplyorganisation för landets ungdomsorganisationer. I två rapporter kartlägger LSU minskningen och intervjuar företrädare från olika organisationer om förändringen.

2018 bjöds olika ungdomsorganisationer in att vara så kallad remissinstans i Statens offentliga utredningar, SOU:er – som ofta leder fram till nya lagförslag – vid 200 tillfällen.

2023 hade den siffran sjunkit till 140.

I sin senaste rapport under hösten 2024 pekar LSU på att ungdomars inflytande i samhället bättre tas tillvara om det blir obligatoriskt att bjuda in ungdomar att få yttra sig om utredningar som på olika sätt berör dem:

– Skriv in redan i kommittédirektiven att ungdomarna ska få komma till tals, säger Noura Berrouba, ordförande i LSU.

I klippet: Se när fältbiologerna från Stockholmsdistriktet vandrar runt i en kolsvart skog – och hör hur de resonerar om ungas inflytande.

Det är en SOU

  • Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté som får i uppdrag att utreda en viss fråga.
  • När utredningen är färdig samlas slutsatserna i ett betänkande och publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.