YB Södermalm berättade om händelserna i en rad tweets Foto: TT

Unga personer bakom rån och misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Under den gånga helgen har polisen på Södermalm haft stora problem med unga killar i gäng som rånat, misshandlat och hotat flera personer. Den yngste förövaren ska vara bara nio år gammal.

Det är yttre befäl på Södermalm som på Twitter skriver om händelser under helgen.

I helgen har vi haft stora problem med grupper av unga killar som rånat, misshandlat och hotat. Flera greps, men alla var under 15 år. Därmed överlämnades de till sociala enligt gängse regler och rutiner. Men där har man inte lyckats fånga upp problemet.

YB Södermalm beskriver hur man under natten mot måndag grep sex unga killar som även hade gripits tidigare. Den yngste ska vara bara nio år gammal och ha försökt råna en person med knogjärn.

Elisabeth Anestad som är biträdande polisområdeschef i Stockholm City vill varken bekräfta eller dementera uppgiften om att en misstänkt skulle vara så ung som nio år.

– Jag kan däremot bekräfta att samtliga av de unga personerna som polisen grep i natt är yngre än femton år och alltså barn som inte kan straffas, säger hon.

Personrån och misshandel

Det är alltså två specifika händelser under natten mot måndag där barn är misstänkta för att ha begått  grova brott. Vid tvåtiden på natten ska några först ha rånat en person på dennes mobiltelefon på en bar på Södermalm. När personen försökte ta tillbaka telefonen fick hen ett slag i ansiktet.

En dryg timme senare ska några unga personer på cykel försökt råna en person på Katarinavägen på Södermalm. Rånet misslyckades så till vida att de inte fick med sig något från offret. En stund senare kunde fyra personer gripas i centrala Stockholm.

Enligt polisen vet man inte om de båda rånen har ett samband men däremot har båda utförts av unga brottslingar och från polisens sida ser man mycket allvarligt på det som hänt.

– Det är kanske bara en tillfällighet att dessa händelser inträffade samma natt men vi tycker det är  mycket allvarligt att barn är ute ensamma på nätterna och begår så här grova brott, säger Elisabeth Anestad.

En fråga för socialtjänsten

Eftersom det handlar om barn är det socialtjänsten som nu har hand om de gripna personerna.

– Vi har lämnat över ärendet eftersom så unga personer inte kan straffas. Däremot har vi ett nära samarbete med de sociala myndigheterna och försöker arbeta förebyggande med den här problematiken, säger Elisabeth Anestad.

Hon menar att nattens händelse inte är unik i sig, men säger att det absolut är mer vanligt att gärningsmännen är i övre tonåren.
 

Den kommentar som polisen skrev på Twitter om att de sociala myndigheterna inte skulle ha ”lyckats fånga upp problemet” vill Anestad inte kommentera.

– Vilka bedömningar socialtjänsten gör och vad de gjort måste de själva svara på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer