Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad dom här unga politikern gör om tio år. ” Otacksamt jobb att vara statsminister”. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Unga politiker om karriären: Få vill satsa i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Idag är de unga engagerade politiker som ägnar en stor del av sin tid åt arbetet inom ungedomsförbunden. Men frågan är om de kommer att vara lika dedicerade om några år?

Många toppolitker har startat sin politiska bana inom ungdomsförbunden, men kommer de som idag är unga lovande politiker välja en karriär inom partipolitiken?

Idag tampas många ungdomsförbund med ett medlemstapp. Men även många av de som idag ägnar sin tid åt att rekrytera andra, ser inte partipoltiken som ett karriärsval. Enligt en enkätundersökningen bland riksdagspartiernas ungdomsförbund som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF gjort är bara knappt över hälften att de är intresserade av att kandidera för partiet.

Valet 2022 Stockholm

– Jag hoppas att jag inte kommer vara någonsans inom politiken om tio år, säger Turid Wärngård från Ung vänster.

I videon kan du hör vad politiker från de åtta ungdomsförbunden, vars parti  sitter i riksdagen tror att de gör om tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet