Ungdomar från flera olika bakgrunder samlades. Foto: Moa Ferm

Ungdomar möts i nytt fredsskapande projekt

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal ungdomar med olika kulturella och religiösa bakgrunder samlades i dag på Fryshuset i Stockholm för att diskutera frågor som hedersvåld, islamofobi, antisemitism, terrorhot och homofobi.

Dagens event är del av en ny verksamhet på Fryshuset och arrangeras i samarbete med Svenska Institutet i Alexandria.

– Vi vill bredda samtalet kring utmaningar i samhället som diskriminering, extremism och en ökande polarisering, säger Anna Lindvall, verksamhetsansvarig på Fryshuset.

Olika kulturella och religiösa bakgrunder

På plats i Fryshuset under eftermiddagen är ungdomar från flera olika religiösa bakgrunder samt olika delar av landet.

– Det är viktigt att de röster som normalt inte hörs får höras, här idag är därför ungdomar från många olika religioner och kulturer. Flera muslimska inriktningar finns representerade, säger Anna Lekvall.

”Ungdomars kraft otroligt stark”

Syftet är att öka ungas delaktighet när det gäller att motverka hat och våld både i Sverige och i Mellanöstern.

– Mycket av det budskap som lyfts fram i dag när det handlar om konflikter är att religioner står mot varandra. Religiösa aktörer blir förknippade med våld och terror. Därför är det otroligt viktigt att visa på ett fredsbudskap och att vi alla kan leva tillsammans. Ungdomars kraft i det arbetet är otroligt stark, säger Anna Lekvall.

Förslag överlämnas till FN

– Vi är här i dag för att många av frågorna rör oss och handlar om ungdomsagerande och därför är det jätteviktigt att vi är med i lösningen, säger Naima Wallin Grossman, som är en av deltagarna.

Resultatet från dagens workshops och samtal kommer att överlämnas till FN:s särskilda sändebud för en ny resolution, 2250, om ungdomars roll i byggandet av fred och konfliktlösning.

– Det är väldigt viktigt att man tar den här chansen att lyfta de problem man upplever, men också de lösningar man har, säger Iman Djelloul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.