Ingen ska ha kommit till skada när de maskerade männen tog sig in, men situationen var hotfull enligt stadsdelen. Arkivbild. Foto: Moa Ferm/SVT

Ingen kan säga när ungdomarna får tillbaka sitt hus

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomens Hus i Rinkeby stängdes ner i november efter att en grupp maskerade män gick in i lokalen och personalen kände sig hotad. En rundringning till alla inblandade parter visar att det är få som vet när huset kan öppnas igen.

– Vi jobbar för fullt med det, säger enhetschefen för Ungdomens hus.

Den öppna ungdomsverksamheten som riktar sig till 16-19-åringar har varit stängd sedan november. Skyddsombudet begärde skyddstopp när en grupp maskerade personer klev in i huset och personalen upplevde en hotfull situation.

Incidenten har polisanmälts men sedan dess har dörrarna varit stängda. Istället fick SISAB i uppdrag att säkra fastigheten, byta lås och se över ut- och ingångarna till byggnaden.

– Vi har installera blixtlampor för att man ska kunna se när dörren öppnas. Vi har flyttat ingångar, förstärkt belysningen och bytt ut lås. Nu ska det vara klart, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på SISAB.

Inte klart

När SVT Nyheter ringer stadsdelsdirektören Ulla Thorslund säger hon att huset inte kommer öppna förrän om ett par veckor. Enhetschefen Stefan Lindström meddelar att det finns fler ombyggnationer som måste åtgärdas.

– Trappan som går till övervåningen måste byggas om. Vi vill att nedervåningen ska separeras från övervåningen där ungdomsverksamheten är. Vi vill att ungdomsverksamheten ska ha en egen ingång så personalen kan ha koll på vilka som kommer in.

Varför har ni inte åtgärdat detta tidigare, det är inte första gången som verksamheten tvingas stänga på grund av otrygghet?

LÄS MER: Ungdomens hus i Rinkeby öppnar igen efter drogproblem.

– För det har inte varit lika grovt som den här gången där okända maskerade män kom in och där personalen inte visste vilka de var eller vad de kom ifrån. Och vi misstänker att det hade kunnat gå riktigt illa den här gången.

Menar du att de kan ha letat efter några personer för att skada dem?

– Ja, det kan man säga. Men vi har inte stängt, vi har mobila verksamheter. Fyra dagar i veckan sysselsätter personalen ungdomarna med teater, camping, skidresor och bio.

Orolig omgivning

Föräldrar SVT Nyheter pratar med är oroliga över att Ungdomens hus håller stängt och att ungdomar istället hänger vid tunnelbanan vid centrumet.

– Det har varit oroligt vid tunnelbanan redan innan. Det är inte våra ungdomar som samlas där. Det är andra ungdomar från andra stadsdelar som är där. Många av våra ungdomar går till Blå Huset i Tensta, säger Stefan Lindström.

Vad säger du till oroliga föräldrar?

– Att vi gör så gott vi kan men först måste vi se till att allting är på plats och under tiden jobbar vi utomhus eller i närliggande lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.