28 unga stockholmare om hur staden ska bli tryggare

Uppdaterad
Publicerad

För att göra Stockholm tryggare har staden tagit hjälp av en ungdomskommission. 28 unga stockholmare från olika stadsdelar presenterade i dag förslag på hur staden kan bli tryggare.

– Oavsett om du bor i Södermalm eller i Rinkeby ska du kunna komma till en samlingsplats där du känner känslan av tillhörighet, gemenskap och massor av kärlek, säger Yusef Hussein.

Ungdomarna har undersökt olika platser i staden för att komma fram till vilka faktorer som bidrar till otrygghet och hur de kan bli tryggare.

Platserna som ungdomarna undersökte var Observatorielunden, Högdalen, Sätradalsparken i Skärholmen, Hjulstaskogen och Tempokullen i Husby.

– Det vi kommit fram till är ett koncept som kallas hemplaneten. Husby är mångkulturellt och det vill vi visa genom att ha ett rymd- och ljustema i Tempokullen i Husby. Vi vill jobba med färg för att öka attraktiviteten i parken och locka besökare i alla

Yusef Hussein från Rinkeby har jobbat med tryggheten i Husby. Foto: Moa Ferm/SVT

  åldrar, säger Yusef Hussein från Rinkeby och fortsätter:

– Vi vill ha ett osplittrat Husby, oavsett om du bor i Södermalm eller i Rinkeby ska du kunna komma till en samlingsplats där du känner känslan av tillhörighet, gemenskap och massor av kärlek, säger Yusef Hussein.

Nattvandrare och bättre belysning

Genom en onlineenkät och intervjuer med lokalbefolkningen har ungdomskommissionen kommit fram till att det bland annat är viktigt med bättre belysning, polisnärvaro och nattvandrare.

I dag lämnade ungdomarna över sina förslag till biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell. Foto: Moa Ferm/SVT

– De beskrev ju hur vårt trygghetsjobb som vi har ser ut för ungdomar, att det kanske inte alltid är helt anpassat för ungdomar. Där tänker jag att vi ändå kan ta till oss ganska direkt, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdelsdirektör i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.