Sällsynt fisk inventeras i Solna

Publicerad

Solna stad fortsätter sitt arbete med att gräva ut och restaurera Igelbäcken där fisken grönlingen finns. Fisken har sedan inventeringsstarten 2010 sjunkit i antal, därför satsar nu kommunen ytterligare på trivselarbetet.

Årets utredning har pågått i två dagar vid bäcken och inventerarna har hittat många vuxna grönlingar, hela 40 stycken fiskar har fångats, mätts och inventerats. Men till nästa år är förhoppningarna stora om att fynda fler yngre grönlingar. Unga fiskar är ett tecken på att honor har ynglat av sig i vattnet och där med trivs i bäcken.

– Vi är ute och inventerar Igelbäcken, och tittar efter förekommande arter. Än så länge har vi hittat yngel av löja, grönlingar som bäcken är känd för och abborre, säger Lars Frästam, provfiskare och inventerare.

– Vi fiskar med el. Vi har en elstav som drar in fisken i hoven. Fisken bedövas en kort sekund. Det är egentligen den bästa provfiskemetoden på grund av att fisken inte dör, den tar knappt någon skada och den återutsläpps på sträckan, säger John Kärki, provfiskare och inventerare.

Grönlingen är en sällsynt fiskart. Förekomsten i Solna är den enda kända i Stockholms län. Det är viktigt att bibehålla grönlingen på grund av arbetet med biologisk mångfald, enligt Solna stad, och årets inventering börjar leda mot sitt slut.

– På det här sättet kan vi kolla vilka arter som finns men även uppskatta hur stort beståndet är på varje sträcka, fortsätter John Kärki.

Ytterligare restaurering

Sedan starten av grönlingsinventeringen för fem år sedan har fiskens utveckling varit god och stabil. Men det finns fortfarande vissa sträckor av bäcken som går att förbättra. Och planer på kommande restaurering har redan fattats av kommunen.

– Restaureringarna har gett väldigt bra resultat men det är också så att det resultatet har avtagit med tiden. Därför kommer vi då genomföra ytterligare restaureringar i vinter och lägga ut mer sten och plantera träd för att öka beskuggningen, säger Per Tholander, miljöhandläggare Solna stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer