Unikt samarbete ska minska tiggandet

Uppdaterad
Publicerad

Hjälp utsatta EU-medborgare i sin hemmiljö istället för att sänka pengar till tiggare. Det uppmanar näringslivet och biståndsorganisationer som har startat ett unikt samarbete.  

Fattiga EU-medborgare som tigger på gatan är en vardag många har vant sig vid. Men frågan om hur vi bäst hjälper, splittrar. Är det att ge pengar i pappersmuggen, eller att hjälpa utsatta på plats i sitt hemland?

Alternativ till pengar i muggen

Idag startar kampanjen ”Hjälp människor som tigger”. Här uppmanas människor att skänka pengar till biståndsorganisationer istället för att ge pengar direkt till tiggare på gatan.

– Det här sättet att skänka pengar i en pappersmugg på gatan, det är inte det som långsiktig lyfter de här grupperna ur djup fattigdom. Det snarare riskerar att konservera en utsatt situation av fattigdom. Nu efterfrågar man ett alternativ, säger Martin Valfridsson som är regerings samordnare för utsatta EU-medborgare.

I det här fallet är alternativet ett unikt samarbete mellan näringslivet och biståndsorganisationerna Erikshjälpen, Hoppets Stjärna och Hjärta till Hjärta.

Förvaltas i Rumänien

De insamlade pengarna förvaltas av de svenska biståndsorganisationerna på plats i Rumänien.

– Här erbjuder vi en möjlighet att skänka pengar till verksamheter i Rumänien som kan bidra till jobb, bättre hälsa och en långsiktig bättre framtid säger Maria Rankka, vd vid Stockholms Handelskammare.

Är det här ett steg i att få bort tiggeriet från gatorna?

– Långsiktigt kommer tiggeriet att upphöra om de får ett hopp och en möjlighet att tjäna sitt leverbröd på hemmaplan. Alla EU-emigranter som jag har talat med, vill egentligen inte vara här, säger Lennart Eriksson som är utvecklingschef på Hoppets Stjärna.

Insamlingen beräknas pågå fram till slutet av januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.