– Vandrarklokryparen är ett rovdjur, säger kommunekolog Anders Dagsberg. I videon berättar han mer om det unika spindeldjuret som även är släkt med skorpionen. Foto: Dr. Jana Christophoryová /SVT

Unik vandrarklokrypare hittad i Vallentuna

Uppdaterad
Publicerad

Det lilla blinda djuret är knappt två millimeter och en släkting till skorpionen. Vandrarklokryparen hittades i en faunadepå i Vallentuna och är det andra kända fyndet i Sverige. Första gången ett fynd gjordes var för 80 år sedan utanför Naturhistoriska museet.

Vandrarklokrypare lever under marken och saknar ögon. Spindeldjuret hittades i en liten stamhålighet i en av kommunens faunadepåer intill Vallentuna idrottsplats. Klokryparna kallas även för pseudoskorpioner och det är andra gången djuret hittats i Sverige.

Det lilla djuret är även ovanligt utanför landets gränser och endast några få exemplar har påträffats i bland annat i Tyskland och Tjeckien.

Här ses en vandrarklokrypare lifta med en liten fluga. Foto: Dr Jana Christophoryová

Vallentunas faunadepå

Faunadepån är ett sätt att skapa livsmiljöer för insekter, smådjur och svampar som lever i död ved.

Depån består av trädstammar, grenar och löv som läggs på hög för att ersätta de miljöer som blir allt ovanligare i landskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.