Upp till 20 000 personer samlades i Kärrtorp

Publicerad

Mellan 15 000 och 20 000 personer förenades i Kärrtorp i södra Stockholm på söndagen i en manifestation mot nazism och rasism. Många artister och politiker deltog.

Två dagar före julafton, en dag då många är väldigt upptagna och stressade, vällde folkmassorna till Kärrtorp vid tolvtiden för att vara med i manifestationen mot nazism och rasism.

– Det här känns nära hemma, därför blir det personligt. Jag har en vän vars lillasyster går på Kärrtorps gymnasium, som inte vågar gå till skolan längre, och det är inte ok. Då måste man engagera sig och säga ifrån. För att folk inte vågar gå till skolan i Stockholm år 2013, det är inte ok, säger Siri Nestius, en av deltagarna i manifestationen.

Folkmassorna tog sig från Kärrtorps centrum ner till idrottsplatsen, där en rad talare och artister avlöste varandra. Polisen uppskattar att uppemot 20 000 deltagare kan ha varit på plats, och allt förlöpte fredligt.

-Jag tror det är viktigt att det är vanliga personer som står bakom det här, vi som bor här och våra grannar, och inte politiker, sade deltagaren Rodrigo Marrero Paller.

Inte partipolitik

Bakom manifestationen står nätverket Linje 17, och allt började med att de tröttnat på nazistiskt klotter och klistermärken i de södra förorterna. På plats sprang ABC in Vänsterpartiets partiledare, som tyckte det var bra att inga politiker skulle tala, att det var en opolitisk tillställning.

– Det är folk här från alla partier, och det tycker jag är utmärkt, det är viktigt att det här är brett, att alla är välkomna, sade Jonas Sjöstedt (V).

– Jag tycker det är oerhört viktigt att visa tydligt vad vi står för, säger socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Det här är inga block- eller partiskiljande frågor, här manifesterar vi för demokrati och mot rasism och nazism.

På scenen ställde sig bland annat komikern och konstnären Bianca Kronlöf för att hålla ett kort tal innan man drog igång musiken:

– Det är för lätt att stå och säga “fuck you alla nazister”, men vi måste tillsammans vända blicken mot oss själva och förstå makten vi har i den här frågan, varje dag. I Sverige och globalt, allt hänger ihop. När vi röstar måste vi ta ansvar.

Bianca Kronlöf intervjuades också av ABC i lördags.

På Twitter kunde man följa diskussionen bland annat via taggen#linje17motrasism, och på Instagram postades foton och videor i högt tempo under taggar som ”linje17” och ”kärrtorp”.

Polis förberedd denna gång

Polisen hade förberett sig inför manifestationen bland annat genom att genomsöka Kärrtorps torg med omnejd efter eventuella bomber, och utkommenderat fler än 100 poliser, men allt gick lugnt till.

Några av företrädarna för riksdagens politiska partier som planerade att delta var:

S: Partiledare Stefan Löfven, partisekreterare Carin Jämtin

C: riksdagsledamot Frederick Federley

Mp: språkrör Åsa Romson, V: partiledaren Jonas Sjöstedt, fd partliedaren Lars Ohly

Fp: Erik Ullenhag, integrationsminister

Kd: Désirée Pethrus, riksdagsledamot

M: Catarina Elmsäter-Svärd, Karin Enström, Per Westerberg, Kent Persson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet