Två personer är gripna. Foto: Marco Blomberg/STHLMNEWS

Uppgift: Polisen fann bombväska på hotellrum – två personer anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har anhållits i Stockholmsområdet på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen ryckte ut till ett hotell i Bromma tidigt på fredagseftermiddagen efter larm om en misshandel inne på ett av rummen, något som Expressen var först att rapportera om.

Väl på plats i rummet, enligt uppgifter till tidningen, ska polisen ha ertappat en man i 20-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern med en väska innehållandes en bomb.

Personal slog larm

Märit Andersson, vice vd på Mornington hotel group, säger att deras hotellpersonal larmade 112 efter att ha hört bråk från en lägenhet som hotellkedjan hyr ut i samma hus som hotellet.

– Personal hos oss hörde högljudda ljud från en av lägenheterna och larmade polisen direkt, några andra uppgifter har jag inte. Jag vet inte vilka personer som gripits eller om de har bott i rummet, jag är bara glad att personalen agerade direkt när de hörde ett bråk.

Polisen förtegen

– Det enda jag kan säga är att en förundersökning är inledd om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och att två personer är anhållna, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

Ärendet lämnades under lördagsmorgonen över till åklagare. Enligt uppgifter till Expressen har polisen under morgonen bekräftat att det rör sig om ett explosivt föremål. Det är dock uppgifter som varken polisen eller Helena Ekstrand, biträdande kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten, vill bekräfta för SVT Nyheter.

– Det har jag inga uppgifter om, säger Helena Ekstrand. Det jag kan säga nu är att det finns två personer som är anhållna på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Varken polisen eller Helena Ekstrand vill i nuläget kommentera fler detaljer i ärendet och hänvisar till förundersökningssekretess.

Misstänkt föremål

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande på lördagseftermiddagen att de misstänkta nekar till brott samt att:

”Ett misstänkt föremål påträffades på platsen (ett hotell), detta föremål är inte längre kvar och polisen har hävt avspärrningarna.”

De två anhållna har fått offentliga försvarare. Förhör kommer att hållas under lördagen eller söndagen.

Senast på måndag måste åklagare fatta beslut om eventuell begäran om häktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.