Foto: Mathias Øgendal/TT

Uppgift: Män från Rinkeby mördades i Köpenhamn – gängkriminella ledaren hade nekats önskat avhopparstöd

Uppdaterad
Publicerad

En källa med insyn bekräftar för SVT Nyheter att en ledargestalt i en kriminell grupp i Rinkeby var en av de två män som sköts ihjäl utanför Köpenhamn på tisdagskvällen. Han hade tidigare ansökt om att få delta i Fryshusets avhopparverksamhet för kriminella. 

Det ska handla om två män i 20-årsåldern. Enligt uppgift ska den äldre ha haft en ledande roll i gruppen, medan den yngre tillhörde en lokal undergrupp.

Officiellt bekräftar polisen dock bara att det rör sig om två män från Järvaområdet som har bragts om livet.

Ville delta i Fryshusets avhopparverksamhet – fick avslag

Förra året ansökte mannen med ledande roll i gruppen om att få delta i Fryshusets avhopparverksamhet Passus. Han uppgav då att han var i behov av hjälp från Fryshuset, som han kände tillit och förtroende för. Polismyndighetens avhopparjour upplevdes av honom ”inte som ett naturligt första steg”, utifrån den situation som han befann sig i.

Förvaltningsrätten valde dock att avslå hans ansökan, med hänvisning till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds motivering att ”hans behov kan tillgodoses på annat sätt via Polismyndighetens avhopparverksamhet”.

Stadsdelsnämnden fastslog dock att mannen var i behov av stöd för att lämna den kriminella livsstilen, samt att hans liv och hälsa riskerades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet