Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt SVT:s uppgifter försöker nu samtliga av Stockholms akutsjukhus dra ned på sina IVA-platser och covidavdelningar kraftigt. Foto: TT

Uppgifter: Strid mellan sjukhusen – vill undvika covidpatienter

Uppdaterad
Publicerad
Enligt uppgifter till SVT har det den senaste tiden pågått en kamp mellan Stockholms akutsjukhus om att så snabbt som möjligt dra ner på sjukhusens coronaplatser. På Södersjukhuset ska målet ha varit att endast ha en covidavdelning kvar till midsommar, mot tidigare åtta.
Neddragningarna kritiseras av medarbetare som SVT varit i kontakt med.
– Självklart ska man dra ned på platser när behovet inte är lika stort men det måste ske någon form av samordning, säger en källa till SVT.

Enligt SVT:s uppgifter har det den senaste tiden pågått kraftiga neddragningar av intensivvårdsplatser- och covidavdelningar på samtliga av akutsjukhus i Stockholm, något som kritiseras av flera medarbetare.

– När vi ökade antalet IVA-platser i början av coronapandemin jobbade man som en region och inte som enskilda sjukhus. Men nu är det helt okoordinerat och ingen vill vara det sjukhus som står kvar med flest vårdplatser i sommar, säger en källa med god insyn.

Enligt källan kan de sjukhus som lyckas sämst med att dra ner på vårdplatser bli de som drabbas hårdast i sommar.

– Man är rädd för att bli det sjukhus som inte kan ge sin personal semester så nu försöker varje sjukhus skala ner så snabbt det går

”Optimistiskt med en covidavdelning”

Kritiken som SVT tagit del av handlar inte om beslutet att dra ner på vårdplatser som sådant utan om att man vill se att regionen samordnar neddragningarna på samma sätt som när man samordnade ökningen av IVA-platser.

– Självklart ska man dra ner på platser när behovet inte är lika stort men det måste ske någon form av samordning, säger en källa till SVT som samtidigt menar att det görs för kraftiga neddragningar för fort:

– Trycket är mindre nu så vi behöver inte ha alla avdelningar men flera tror att det är optimistiskt att ett sjukhus ska ha en covidavdelning till midsommar.

Nya riktlinjer från Region Stockholm

Men kanske kom lösningen under torsdagens presskonferens av Region Stockholm. För samtidigt som sjukvårdsdirektör Björn Eriksson meddelade att fältsjukhuset i Älvsjö ska avvecklas berättade han också att akutsjukhusen fått i uppgift att ha minst dubbelt så många intensivvårdsplatser och minst 200 fler vanliga vårdplatser öppna jämfört med sommaren 2019.

Kommer de här åtgärderna efter kritik från akutsjukhusen?

– Vi har hela tiden en kontinuerlig dialog med akutsjukhusen. Vi har varje år har vi en plan för hur sommaren ska se ut och det var den vi presenterade igår.

Hör mer av Björn Eriksson i videon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet