Otryggheten i Tensta växer, inte ens parkeringsbolaget vill vara kvar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppgivenhet i Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer oroligt i Tenstaområdet. Nu väljer parkeringsbolaget vars vakter utsatts för hot att helt säga upp kontraktet i området.

Många viktiga samhällsfunktioner har försvunnit från förorten under de senaste åren. Banker flyttar därifrån och myndigheter väljer andra stadsdelar att etablera sig i. Ibland ortsbefolkningen i Tensta sprids nu uppgivenheten mot en allt mer utbredd laglöshet.

– Vi känner att det är alldeles för mycket folk här och inga lagar som följs, säger Saga Husu som bor i området.

Hon får medhåll av flera vi talar med som känner sig otrygga och inte vågar gå ut ensamma.

Eva-Lisa Vieraankivi har utsatts för rånförsök två gånger:

– Det är dåligt nu... dom tänkte tjuva mig två gånger men jag är stark, så mig mig kan de inte råna, skrattar hon. 

P-bolag säger upp kontraktet

Även trafiksituationen har blivit värre i området. För drygt åtta månader sedan övergav parkeringsbolaget Hyppingeplan och Risingeplan efter att parkeringsvakter blivit dödshotade.

– Att anställda tyvärr utsätts för hot och incidenter är tyvärr ingenting som är unikt för området, däremot har de varit fler och betydligt allvarligare här än någon annanstans, säger Fredrik Westergård kommunikationsansvarig Europark.

Och nu väljer bolaget att helt säga upp kontraktet med fastighetsägaren och det märks på Tenstas gator.

– De kör på gångvägarna hur som helst, säger Saga Husu som bor i Tensta. Något som även Roy Thomas skriver under på:

– Ibland ser jag bilar på gångvägen, och även motorcyklar. Det är problematiskt när man går där med barn, säger Roy Thomas. 

300 bilar i beslag

Just nu har polisen en trafikinsats där man hittills i år har beslagtagit 300 bilar. Polisen jobbar också mot så kallade bil-målvakter och de som inte betalar sina trafikskulder.

Simon Holgersson är gruppchef för polisen i Rinkeby och beskriver stämningen som orolig och betonar att de finns där om invånarna har frågor eller vill lämna uppgifter.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer