Foto: TT

Åtalet: Ida strypmördades och skändades

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man åtalas misstänkt för mord på Ida Johansson, försök till grov våldtäkt och brott mot griftefriden.

19-åringen ska ha överfallit den 21-åriga Ida Johansson i ett motionsspår i Runby, Upplands Väsby kommun på kvällen den 5 augusti i år. Mannen ska ha övermannat kvinnan med uppsåt att utföra en våldtäkt.

– Det här är sinnebilden av det värsta mord man kan tänka sig. Den ensamma flickan som är ute i ett spår och träffar på en förövare som för henne är helt okänd, säger Stefan Edin, Stockholmspolisens spaningsledare.

Fick en impuls av att döda

Enligt åtalet ska den 21-åriga kvinnan ha gjort motstånd genom att riva och slå omkring sig. 19-åringen ska då ha strypt henne tills hon avlidit. Mannen ska sen ha släpat kroppen en bit från spåret där han sexuellt förgripit sig på henne och sargat kroppen. Därefter lämnade han kroppen delvis övertäckt med trädgrenar, pinnar och mossa.

I förhör uppger 19-åringen att han fick en plötslig impuls av att döda någon när han var i området.

– Det finns ingen planering i det här och det finns inga tidigare kontakter. Han och målsägande har inte känt varandra överhuvudtaget. Det som hände, hände där och då utan någon föregående planering, säger Sofia Björksten som är den 19-årige mannens advokat.

– Det är min uppfattning att det ska klassas om dråp, fortsätter advokaten.

Följde efter en annan kvinna

Enligt åtalet ska den 19-årige mannen först följt efter en annan kvinna i motionsspåret, men vänt om och istället gått eller sprungit efter Ida Johansson.

Ida Johansson åkte tillsammans till motionsspåret med sina föräldrar, men hon valde att springa ensam och startade löprundan en kvart före föräldrarna.

Skickade ”smiley” till kompis

Den åtalade 19-åringen kopplas också till mordplatsen genom telefontrafik från Runbyspåret. I åtalet tar åklagaren upp bevisningen i form av ett sms som gärningsmannen ska ha skickat till en kompis. Ett sms som avslutades med en smiley.

Extremt ovanligt fall

Att unga kvinnor mördas är ovanligt.

– Att det är ett mord med sexuella inslag är ännu ovanligare och än ovanligare är det att det sker efter att man har dödat kvinnan, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingscentrum.

När unga kvinnor dödas är förövaren vanligtvis någon de har eller har haft en relation med, någon släkting eller någon de känner.

– Att det är någon de inte känner är väldigt ovanligt men vi ser det här och även när det gällde Lisa Holm, säger Rying som studerat samtliga fall av dödligt våld i Sverige sedan 1990.

Erkänner mord men förnekar våldtäkt

Mannen åtals nu för försökt till grov våldtäkt, mord och brott mot griftefriden. Åtalet lämnas in till Attunda tingsrätt klockan 11 på måndagen av åklagaren Robert Näppi.

– Det fanns en överhängande risk för att den här gärningen skulle kunna upprepas, att förövaren skulle söka nya offer, säger Stefan Edin, Stockholmspolisens spaningsledare.

Mannen hade under en period varit i kontakt med psykiatrin och bedöms av rättsmedicinalverket ha en psykisk problematik. Men enligt experterna har han inte begått brottet under så allvarligt psykisk störning att han kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Det är ju jättesvårt för mig att ha kloka synpunkter om läkares bedömning. Huruvida vi ska begära att den överprövas eller inte ska vi ta ställning till inom kort, säger advokat Sofia Björksten.

19-åringen erkänner mord men förnekar våldtäkten.

  • På kvällen den 5 augusti gav sig 21-åringen ut och sprang på ett motionsspår i Upplands Väsby norr om Stockholm.
  • Sökpådraget drogs igång samma kväll sedan hennes föräldrar, som också befann sig i motionsspåret, anmält henne försvunnen.
  • 21-åringen hittades död klockan två på natten den 6 augusti.
  • Polisen har sökt efter mördaren bland annat med hjälp av en gärningsmannaprofil och så kallad geografisk profilering. Man har också hört tidigare brottsdömda samt utrett mängder av tips.
  • Den 10 september kom tipset om den misstänkte 19-åringen som hördes och topsades samma dag. På kvällen greps han och erkände att han dödat kvinnan.
  • Den 11 september häktades 19-åringen av Attunda tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Rätten beslutade också att han ska genomgå en liten sinnesundersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet