Man vill komma ut och röra på sig, säger Edvin Kihlström.

Uppmanar till att barn ska röra sig mer i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn är stillasittande och det vill Stockholmsidrotten ändra på. De har skickat ut brev till alla kommuner i länet för att uppmana dem att underlätta för skolbarnen att röra på sig.

På Fritidshemmet Seglet i Bromma är inga barn stillasittande när SVT kommer förbi, utan de springer omkring och leker ute. Tredjeklassaren Linn Frosterus säger att ämnet idrott och hälsa är bra.

– För att man får mycket motion och det är bra för kroppen.

Tioårige Edvin Kihlström håller med.

– Det är kul att idrotta, jag tycker att vi sitter för länge på lektionerna och bara glor ner i matteboken. Man vill komma ut och röra på sig, säger Edvin Kihlström. 

Skolverket vill också ha mer idrott

Skolverket håller med Edvin, de har i sin nya timplan föreslagit fler idrottstimmar i grundskolan. Men beslutet dröjer.

– Ja, det här är en långbänk och nu börjar vi bli oroliga för att det inte sker någonting. Så vi vill gå före och driva och se vad vi kan göra inom det regelverk och de lagar som finns idag. Och då tror vi att det finns mer att göra, säger Anna Iwarsson på Stockholmsidrotten.

Stockholmsidrotten består av Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna och har bland annat som uppdrag att utveckla och stödja idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet. Nu har Stockholmsidrotten skickat brev till alla kommuner i länet för att uppmana dem att påverka rektorerna i kommunerna att förbättra möjligheterna till mer fysisk aktivitet i skolan.

”Man blir lite mer klar i huvudet”

– Vi är oroliga över att barn blir allt mer stillasittande, vi ser att man inte nyttjar läroplanen riktigt fullt ut, säger Anna Iwarsson.

Stockholmsidrotten vill att skolledarna utnyttjar ämnet Idrott och hälsa mer, de menar att det skulle leda till högre betyg. Forskning visar att mer fysisk aktivitet i skolan även ger bättre resultat i matematik och svenska, något som tredjeklassaren Jacob Polteg redan vet av erfarenhet.

– Man blir lite mer klar i huvudet när man är ute och rör sig. Kroppen var inte gjord från början för att sitta ner, säger Jacob Polteg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.