Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S) och Erika Sörengård, initiativtagare landsbygdsupproret. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Landsbygdsuppror på Mynttorget

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer människor runt om i landet att ta med traktorer, maskiner och banderoller till ett antal städer för att protestera mot de orättvisor de upplever som landsbygdsbor.

Landsbygdsupproret 2015 som är politiskt obundet och har drygt 5 000 följare på Facebook, skriver på sin hemsida att det räcker med ”urbanisering, landsbygdsmobbning, centralisering, orättvis konkurrens och nedlagda skolor och service”. På Mynttorget i Gamla Stan har ett 50-tal personer samlats för att sträcka ut en hand till stadsborna.

– Vi vill uppmärksamma det här problemet med urbaniseringen, men framför allt sträcka ut en hand till stadsborna. Vi behöver varandra, säger Erika Sörengård som är initiativtagare till Landsbyggdsupproret.

Hur ser du på urbaniseringstrenden som finns i Sverige i dag?

– Det är väldigt oroande, det är på bekostnad av landsbyggden som det urbaniseras. Givetvis får folk flytta till Stockholm och bo var de vill, men då måste man vara medveten om att det sker på bekostnad av landsbyggden. Varför inte bygga fler skolor på landsbygden och sedan låta stadselever gå i skolan där?, säger Erika Sörengård till SVT ABC. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer