Personer utan uppehållstillstånd – får hyra

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget Väsbyhem i Upplands Väsby diskriminerar personer med annan etnisk tillhörighet än svensk, det skriver Diskrimineringsombudsmannen (DO) i ett tillsynsbeslut.

DO har utrett Väsbyhem sedan i våras, då en man nekades bostad eftersom bolaget inte hyr ut till sökande utan permanent uppehållstillstånd. Väsbyhem motiverar det med att de riskerar hyresförluster från boende som kan komma att utvisas, men trots att regeln gäller alla menar DO att den särskilt missgynnar personer med annan etnisk tillhörighet än svensk.

– Eftersom vi är ett bolag som jobbar aktivt både mångfald och integration, och även hjälper nyanlända både med bostäder och att komma in i arbetslivet, så kom det här som en överraskning, säger Väsbyhems vd Arama Barlov Lindqvist till SVT.

Måste se över reglerna

DO anser att andra bostadsbolag inte har den aktuella regeln och därför uppmanar de Väsbyhem att se över regelsystemet.

”Flera andra bostadsbolag som DO har tittat på som jämförelse har inte den aktuella regeln, och uppger att den som söker bostad i huvudsak ska kunna uppvisa kreditvärdighet samt en inkomst som står i proportion till den aktuella lägenhetens hyresnivå”, säger Sofie Hellström, utredare på DO i ett pressmeddelande.

Ändrar reglerna

Nu kommer Väsbyhem att se över sina regler och om ett par veckor så räknar vd Anna Barlov Lindqvist med att de gamla reglerna ska ha ersatts med nya.

– Det är inte bara att godkänna personer som inte har uppehållstillstånd. Vi måste säkerhetställa på vilket sätt vi kommer att få in hyresintäkter så att vi inte sitter med hyresförluster. Vi kommer också att se hur andra bolag har gjort, säger Arma Barlov Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer