Hästviruset EHV-1 som drabbade Stockholms län i januari och februari har klingat, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Foto: TT/arkivbild

Utbrott av smittsamt hästvirus klingar av

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av det smittsamma hästviruset EHV-1 håller på att klinga av, rapporterar Ekot. Smittan drabbade stall i Stockholms och Uppsala län i januari och februari, men sedan dess har inga nya fall rapporterats.

– De har inte haft några hästar som har fått några nervsymtom nu på ett tag, och sjukdomen har inte dykt upp på några andra gårdar heller i Stockholms län, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till Ekot.

Omkring 60 hästar insjuknade och fem dog under utbrottet.

EHV-1 kan framkalla missfall hos dräktiga ston och kallas därför ofta virusabort. Den mer ovanliga neurologiska variant som bröt ut i januari kan leda till döden. Det finns ingen medicin eller något vaccin mot den neurologiska formen, det är isolering som gäller för att hindra smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.