Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utbyggnaden av Roslagsbanan tidigareläggs med byggstart år 2020. Foto: SVT/TT

Utbyggnaden av Roslagsbanan tidigareläggs – byggstart nästa år

Publicerad

Roslagsbanan kommer att byggas ut och förlängas till T-centralen via Odenplan. Byggstart blir redan nästa år, istället för 2026 som tidigare planerat. Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) var på plats när nyheten presenterades.
– Det betyder jättemycket för hela Stockholm.

Mitt i vimlet på Stockholms central presenterades nyheten om att förlängningen av Roslagsbanan kommer igång redan år 2020. Roslagsbanan, som i dag har Östra station som slutstation, kommer efter utbyggnaden förlängas till T-centralen.

– Vi vill knyta ihop Roslagsbanan med tunnelbanan och pendeltåget. Det kommer betyda jättemycket för hela kollektivtrafiken, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

På presskonferensen fanns, utöver Kristoffer Tamsons (M), representanter från Stockholms stad, Täby, Vallentuna och Österåker.

– Det förenklar livspusslet för många människor, öppnar upp för en bredare arbetsmarknad och det är bra för miljön, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun.

500 nya bostäder

När bygget står klart kommer de spåren som i dag går mellan stationerna Universitetet och Östra station att försvinna. Istället kommer tågen gå genom en tunnel från Universitetet till Odenplan för att sedan nå sin nya slutstation T-centralen. Vid Östra station kommer Stockholms stad istället bygga 500 nya bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer