Det finns flera anledningar att sakna snön. Foto: Anders Wiklund/TT

Utebliven snö kan orsaka översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har gått ut med varningar om att det just nu är höga flöden i våra vattendrag. I Stockholms och Sörmlands län råder det klass 1-varning, den mildaste graden av varning, för översvämningsproblem på åkrar och i källare.

Det har inte varit någon vit vinter för stockholmarna, och kylan har varit mild jämfört med vad vintrar hittills varit.

Visserligen innebär det bland annat att det är enklare att komma åt bilen och att Stockholmstrafiken rullar på. Men när snön inte kommer så är det inte bara skidbackarna som drabbas utan också våra vattendrag. Och för höga flöden i vattendragen kan orsaka problem.

– När det regnar på sommaren så suger växterna upp det mesta men nu är det inte växtsäsong, istället går allt vatten ut till vattendragen och det rinner i sig ut i havet. Förut hade man vårfloder när snön smälte men nu smälter snön mycket tidigare också. Det är mycket vatten i dikar och åar just nu, säger Gustav Carlsson, vakthavande hyrdolog vid SMHI.

Håller i sig en vecka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Stockholms län och trots att risken är liten för att någon översvämning ska drabba området så kan det skapa problem på till exempel åkrar eller i källare. Och de områden som kan drabbas, enligt SMHI, är Södermanlands län och södra Stockholms län samt Svärtaån, Trosaån och Nyköpingsån.

Ja, det är ingen dramatik, vi väntar oss att snön kommer snart, men klass 1-varningen kommer att hålla i sig nästa vecka också. Men sedan kommer det inte att bli blötare hoppas vi, säger Gustav Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.