Parkeringsplatsen i Fagersjö där en höggravid kvinna misshandlades i fredags. Foto: Emil Larsson/SVT

Utredning om hijabmisshandel nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring den gravida kvinna som anmälde att hon misshandlades på grund av sin huvudduk läggs ner. Polisens har inga spår att jobba vidare på.

Enligt anmälan utsattes kvinnan för rasistiska glåpord, fick sin hijab avsliten och sitt huvud dunkat i en bil så att hon svimmade. Händelsen ska ha inträffat i Stockholmsförorten Farsta i augusti förra året och blev startskottet för det så kallade hijabuppropet till stöd för muslimska kvinnor.

Veckan efter anmälde kvinnan att hon blivit överfallen igen. Den här gången av flera okända män i Haninge söder om Stockholm. De ska ha sagt att hon skulle ta tillbaka sin första anmälan.

Fi

Men nu lägger alltså polisen ner utredningen.

– Vi har gjort de utredningsåtgärder som vi kunnat göra, men det saknas misstänkta i ärendet och det saknas vittnen, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Hägg beskriver utredningen som omfattande. Bland annat har polisen ”plockat in material från övervakningskameror” utan att det gett något.

– Vi har också efterlyst vittnen via både medier och våra egna kanaler, säger Hägg.

Dna från en misstänkt gärningsman på kvinnans hijab visade sig tillhöra kvinnan själv.

Preskriptionstiden för de anmälda brotten är fem år vilket i teorin innebär att utredningen kan tas upp igen.

Hijabuppropet

Den första anmälan om misshandel blev startskottet för det så kallade Hijabuppropet som fick stor uppmärksamhet även i andra länder. Det gick ut på att kvinnor för en dag bar slöja i solidaritet med dem i Sverige som trakasseras för sin muslimska tro.

Initiativtagarna hade bland annat ett möte med justitieminister Beatrice Ask (M) där de ville uppmärksamma henne på de problem, hot och trakasserier som svenska muslimer, framför allt muslimska kvinnor, drabbas av.

Polisanmälningarna

Enligt den första anmälan till polisen ska kvinnan den 16 augusti ha överfallits av en okänd man i Farsta och fått sitt huvud dunkat i en bil så hårt att hon svimmade. Händelsen utreddes direkt som ett misstänkt hatbrott.

Enligt den andra anmälan ska kvinnan ha angripits igen den 23 augusti. Denna gång av flera män i Haninge söder om Stockholm. De skulle ha uttryckt att hon borde ta tillbaka den första anmälan.

Kvinnan sökte vård vid båda tillfällena.

Under polisutredningen har det aldrig funnits någon misstänkt gärningsman eller misstänkta gärningsmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fi

Mer i ämnet