Uttalade hot mot flyg – fick inte gå ombord

Publicerad

En person omhändertogs av polis på Arlanda i samband med en säkerhetskontroll inför en utomeuropeisk flygning.

Passageraren ska innan ombordstigning ha sagt något som av flera medpassagerare uppfattades som ett hot mot flygningen.

– Polispatrull tillkallas och får uppgifter från de som har hört det här. Då beslutar man att det här är ett brott och ska rubriceras som ett ofredande, säger Ola Österling, presstalesperson för polisen i Stockholm, till TT.

Fick inte gå ombord

Exakt vad passageraren sagt vill han inte kommentera. Efter polisens ingripande beslutade även flygbolaget att inte tillåta passageraren gå ombord.

Att passagerare förbjuds att följa med på vissa flygningar sker då och då, berättar Ola Österling. Vid minst ett tillfälle de senaste månaderna har han varit med om att kaptenen på ett flyg valt att köra tillbaka planet till gaten efter det att en passagerare hamnat i konflikt med kabinpersonalen.

Vad får man säga i en säkerhetskontroll på flygplatsen?

– Det är klart att man får vara kritisk, men man måste ta hänsyn till att säkerhetsarbetet har sin gilla gång, säger Ola Österling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer