Vad tycker du om straffavgift för uteblivna vårdbesök?

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm planerar att införa en avgift på 400 kronor för den som inte dyker upp på sitt bokade läkarbesök. Under tisdagen kunde ni tittare skriva om era tankar kring förslaget. Läs inläggen nedan.

SVT rapporterade · Är det rätt att ta ut straffavgift för uteblivet besök inom sjukvården?

Bör vården ta ut avgift för att patienten inte dyker upp? Eller kan det finnas naturliga orsaker bakom de flesta fall vilket gör att vården bör räkna med bortfall? Vad tycker du om reformen?
08.24
Det är bra, men jag tycker även att det ska fungera åt båda hållen så att om läkaren behöver lämna återbud så kan det inte ske inom 24h av besöket. Hur det ska fungera praktiskt vet jag inte :)
08.32
Alla kan bli sjuka eller få förhinder av plötslig anledning. Det ska det verka åt båda håll då persons resa och tagit ledighet från arbete eller liknande också kostar!
08.32
Det faller sig naturligt att betala för en tid man inte avbokat, däremot ska man absolut inte ta ut större avgift än vad själva besöket annars hade kostat.
08.32
Generellt bra, och inte svårare att avboka än att boka. Undantag skulle kunna vara motiverade i vissa speciella situationer, t.ex. om personen inblandad i trafikolycka på väg till kliniken
08.32
Absolut! Har man fått tid så är de självklart att hålla den.
08.32
Visst. Straffa skattebetalarna ytterligare för vårdens oeffektivitet och oflexibelitet.
09.01
Har man bokat en tid och väljer att inte dyka upp eller i god tid meddela att man inte kan komma, så är det helt naturligt att man skall betala.
09.01
Ibland bokar vården själva in tider (som till mammografiscreening till exempel). Dessa borde inte kunna ge avgifter om någon uteblir.
09.01
Det är ett bra förslag, resurserna måste användas. Det finns andra verksamheter i samhället där man får betala om man inte kommer så varför inte här. Har också en känsla o erfarenhet av att det ofta är samma personer det handlar om. Som så ofta är det få som förstör för många.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, om varför en avgift för uteblivna vårdbesök måste införas. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer