Skiss över den planerade väggmålningen på fasaden. Bilden är ett montage.

Väggmålning vid Mosebacke blinkar till Millennium-trilogin

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna påbörjas en stor muralmålning på en fasad nära Mosebacke torg. Det är de internationellt erkända gatukonstnärerna bröderna Os Gêmeos som gästar Stockholm.

– De är storfräsare i den världen, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

De brasilianska bröderna kallar sig Os Gêmeos, tvillingarna. De har samarbetat sedan barnsben och uttrycker sig genom gatukonst, ofta i kolossalformat. Verken är spridda världen över och Os Gêmeos har också samarbetat med den hemlighetsfulle gatukonstnären Banksy.

Nu får snart en fasad vid Mosebacke torg en målning signerad Os Gêmeos.

– Det blir ett storslaget konstverk på platsen som är av hög internationell klass och som är en blinkning till Millennium-trilogin och Lisbeth Salander, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

LÄS MER: Gatukonsten allt mer politiskt accepterad

”Extremt roligt att få hit dem”

Det är staden, genom sin organisation Stockholm konst, som har bjudit in gatukonstnärerna.

Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst. Foto: Liljevalchs

– Det är storfräsare i den världen som kommer hit och gästar Stockholm. De gör en Europaturné som startar i Sverige och det är klart att det är extremt roligt att vi får hit dem, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

LÄS MER: Dennis Dahlqvist ser en ljus framtid för gatukonsten i Sverige

Vissa diskussioner med grannar

Men idén om en muralmålning har också mött motstånd, säger fastighetsägaren Caspar Settergren.

– Vi har haft mycket dialog med grannarna i ett närliggande hus och har efter vissa diskussioner kommit fram till att vi gör det här i samförstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.