Foto: SVT/TT

Vägrade delta i Prideparad – soldat riskerar straff

Uppdaterad
Publicerad

En soldat vid Livgardet hade till uppgift att delta som förare i Prideparaden i Stockholm i somras – men han vägrade. Nu anmäls han till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

[Artikeln publicerades första gången 22 november 2016]

Soldatens uppgift ska ha bestått i att vara förare till den lastbil som ingick i Försvarsmaktens medverkan i Prideparaden i slutet av juli. Men när soldaten skulle skickas på utbildning för att bli behörig att köra lastbil med personer på flaket, så ska han ha uttryckt att han vägrade delta.

Enligt anmälan från kompaniets chef ska soldaten sagt att han inte tycker att försvarsmakten borde delta ”i sådana här jippon” och att han själv inte vill delta.

”Sug på den du”

Kompaniets chef ska då ha förklarat att det inte finns någon valfrihet till hurvida han kan ställa upp eller inte. Soldaten ska då ha svarat att han inte vill delta ur en demokratisk synvinkel och avslutat med att säga: ”sug på den du”.

Enligt anmälarens beskrivning så ska detta inte vara första gången som soldaten medvetet vägrat lyda order från överordnad. Men den här händelsen blev droppen för chefen på Livgardet som i förslaget till Försvarsmaktens personal-ansvarsnämnd föreslår att soldaten får löneavdrag alternativt en varning.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter Stockholm har pratat med soldaten, som säger att det hela inte handlar om att han har något emot själva pridefirandet, utan de faktum att det är en politisk handling.

– Jag vill inte kommentera händelsen mer, utan jag får invänta beslut, säger han. till SVT Nyheter Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer