Våldsamt intrång i Rosenbad

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har gripits misstänkta för våld mot tjänsteman efter en incident vid statsrådsberedningens byggnad Rosenbad i centrala Stockholm, uppger polisen.

Ett par personer ska ha klättrat upp på taket till Rosenbads entré och vecklat ut en banderoll med texten ”Vi låter kolet ligga” tillsammans med Miljöpartiets och Socialdemokraternas loggor. Aktivisterna bar byggarbetskläder och reflexvästar och hade lutat stegar mot entrén.

”Bekymrade medborgare”

Enligt Emma Örn som deltagit i manifestationen är det som genomförts i Rosenbad en typ av klimataktion med syfte att försöka väcka uppmärksamhet mot Vattenfalls planerade affär och regeringens samtycke till försäljningen av brunkolsverksamheten i Tyskland.

– Det är inte en organisation det är bara en grupp bekymrade medborgare från många olika länder, säger en annan person som deltagit i aktionen till SVT Nyheter.

– Det är nu regeringen verkligen har chansen att bromsa klimatförändringarna, säger Emma Örn.

Aktionen hade planerats i en och en halv vecka och gruppen vill att regeringen ska säga nej till försäljningen av brunkolsverksamheten. Enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är regeringens beslut extremt kontroversiellt.

Vakter utsatta för våld

Under aktionen ska två skyddsvakter ha blivit utsatts för våld.

– Vi har gjort vårt yttersta att ingen ska bli skadad. Det är jättetråkigt om någon har blivit det, säger Emma Örn.

Enligt uppgifter från polisen har ingen blivit skadad och inga obehöriga har tagit sig in eller försökt ta sig in på Rosenbad.

– Det är lugnt på platsen, sa Towe Hägg kort efter att larmet kom klockan 10.21.

En förundersökning har inletts om våld mot tjänsteman och grovt olaga intrång mot två män och två kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet