Vallentuna storsatsar på scenkonst

Publicerad

Vallentuna kommun norr om Stockholm tar sats och vill etablera sig som en av länets kvalitetsscener genom ett samarbete med den nystartade teatergruppen Ensembelverket. På lördag är det premiär för gruppens första föreställning.

Den nya teatergruppen består av professionella medarbetare med erfarenhet från Dramaten, Stadsteatern och Orionteatern. På lördag är det Sverigepremiär för dramatikern Jacob Hirdwalls pjäs ”Det oupptäckta landet” 

Tjänstledig från Dramaten

– Jag tycker det är otroligt spännande att få prova något nytt och börja från scratch, förklarar Jakob Hirdwall, Ensembelgruppens konstnärlige ledare, som tagit tjänstledigt från sitt arbete som regissör på Dramaten. 

Teatergruppen har ett tvåårigt avtal med kommunen, där de får disponera teatern helt utan kostnad. När Vallentuna teater nu öppnar efter 1,5 års renovering har lokalerna fått en rejäl ansikstlyftning och kan stoltsera med helt ny inredning, ny ljud- och ljusanläggning och ny scenteknik. 

Nyrenoverad teater

– Vi har säkert en av de finaste lokaler en fri teatergrupp kan ha i Sverige just nu, det är fantastiskt kommunen vad ställt upp med! utbrister Jakob Hirdwall.

När publiken tar plats i salongen på lördag bjuds de på en thriller som förenar saga, mystik och vetenskap. Frågan om evigt liv och vad det skulle få för konsekvenser.

– Vi har sagt det att vi vill göra teater av det som håller oss vakna om nätterna, förklarar Jakob Hirdwall, Ensembelgruppens konstnärlige ledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer