Vallöfte fick nödlösning

Uppdaterad
Publicerad

Inför förra valet lovade Alliansen i Stockholms stad att de skulle plantera ett träd per nybyggd lägenhet. Resultatet har blivit planteringar längs med trafikleder.

Mellan två trafikled står dom tätt på rad. Nyplanterade körsbärsträdsplantor. Alliansens vallöfte i Stockholms stad var ett träd per nybyggd lägenhet. 10 000 plantor har nu planterats. Men biologiläraren Patrik Slimane har följt trädplanteringen noga och han är kritisk.

– Jag blev väldigt glad först när jag fick veta att man skulle plantera 15.000 träd och har följt den frågan genom åren. Men med tiden blev jag mer och mer uppgiven. Nu när jag såg att träden skulle bli av på det här viset blev jag nästan lite irriterad, säger Patrik Slimane.

Som små kvistar beskriver han dem och undrar vilka stockholmare som kommer flanera i dessa körsbärslundar.

M: Trevligt att se saker från bilen

Så här svarar ansvarig politiker Ulla Hamilton (M) om valet av plats.

– Det är väl trevligt att se saker från bilarna också? Det behöver inte vara så att man kan röra sig i dem själv. Utan det handlar om att man ska ha en trevlig miljö runt omkring när man transporterar sig i Stockholm, säger Ulla Hamilton.

Vallöftet presenterades 2010 som en offensiv grön satsning som både skulle göra staden vackrare och klimatkompensera. På sikt för 300 stockholmares koldioxidutsläpp årligen. Trädplantorna kom på plats först nu under våren.

– Ju mer man närmat sig valet, desto svårare har det blivit att genomföra vallöftet och då har man gjort en nödlösning tycker jag. Det är det jag blir irriterad på, säger Patrik Slimane.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer