Anderas Åström, chef för påverkan och kommunikation på Almega.

De vanligaste yrkena bland nyanlända i Järva

Publicerad

Tjänstesektorn dominerar när nyanlända får sitt första jobb. Det visar en undersökning gjord av tjänsteföretagens riksorganisation Almega som presenterades på Järvaveckan.

– Det här är första gången vi fått riktiga siffror på vad folk arbetar med i Järvaområdet, säger Anderas Åström, chef för påverkan och kommunikation på Almega.

Bland nyanlända män i Husby och Rinkeby/Tensta arbetar över 20 procent i restaurangyrken och 17 procent inom städning och rengöring.

I Sverige som helhet arbetar 2 respektive 1 procent av alla män i riket i dessa yrken.

– Det visar hur viktig tjänstesektorn är för integrationen, säger Anderas Åström.

Nyanlända kvinnor: hemservice, vård och omsorg

Bland nyanlända kvinnor dominerar städning och hemservice med 37 procent, och 27 procent arbetar inom vård och omsorg.

När man tittar på alla boende i Rinkeby-Tensta och Husby så blir bilden en annan, framför allt är arbetet spritt på många fler yrken än bland de nyanlända.

Bland männen dominerar transport och distribution, framför allt olika föraryrken. Kvinnorna arbetar inom vård och omsorg, samt förskola och skola. Almega framhåller rutavdragets betydelse.

– Det har skapat 30 000 jobb sedan 2007. Det är klassiska instegsjobb, man går vidare till andra jobb eller studier, säger Andreas Åström.

Vill se politiska åtgärder

Samtidigt efterlyser Almega politiska åtgärder för att underlätta för invandrade att gå från ingångsyrken till bristyrken som till exempel undersköterska eller buss- och lastbilsförare. Man efterlyser bland annat ett kompetensavdrag för att göra det lönsamt för arbetsgivarna att investera i personalutbildningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer