Falsk fisk i disken

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms mataffärer slarvar med informationen om var fisken kommer ifrån, och ibland stämmer inte ens fiskarten.

Miljöförvaltningen i Stockholm gör årligen stickprov för att kontrollera märkningen av fisk runt om i Stockholm.  Förra året hittade man brister hos över hälften av butikerna och grossisterna.

Det handlar om felaktig information om ursprung och produktion, och i flera fall stämde inte ens fiskarten.

– Man blir lurad på sina pengar. Man betalar ett högre pris för vad man tror är en bra råvara som visar sig vara en billigare råvara, säger Daniel Selin, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Till exempel såldes den billigare hällefisken som hälleflundra i 11 av de 35 butiker som granskades. Inspektörerna stötte även på påhittade fisknamn.

Anmälningar prioriteras inte

Företag som medvetet fuskar med märkningen riskerar böter, men eftersom straffen är låga så prioriteras inte anmälningarna.

– Åklagare lägger ofta ner åtalsanmälningar, och anmälningarna leder sällan till att någon faktiskt döms, säger Daniel Selin.

Stockholms stad ska fortsätta med sina kontroller men enligt stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) krävs det strängare regler för att få bukt med fiskfusket.

– Det måste bli hårdare straff och starkare krav på att man ska kunna följa var produkterna kommer ifrån och vilka mellanhänder som har funnits med i hela kedjan, säger Per Ankersjö.

”Ibland blir man tveksam”

Flera av de stockholmare ABC talar med är kritiska till den felaktiga informationen.

– Man vill ju inte köpa fisk som är från vatten som inte är rena till exempel, säger Linda Lilliesköld.

– Jag vill nog veta var fisken kommer ifrån, och framför allt när den är fiskad, säger Bernt Torstensson.

Är det något du funderar på, om informationen om fisken stämmer?

– Det är klart att ibland är man ju tveksam, säger Bernt Torstensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.