Foto: TT

Vänsterextremist åtalas för knivhugg

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig vänsterextremist har nu åtalats misstänkt för att ha knivhuggit en nazist när nazister attackerade en demonstration mot rasism i Kärrtorp före jul.

– Han tillhör den innersta kretsen i Revolutionära fronten, säger Anders Bergman, författare och expert på höger- och vänsterextremism.

Mannen ska ha gått till anfall mot nazistgruppen som attackerade manifestationen i Stockholmsförorten den 15 december. Han knivhögg en av angriparna två gånger i ryggen, enligt åtalet. Därefter gick han i främsta ledet i folksamlingen som motade iväg nazistgruppen.

Vänsterextremisten är dömd till fängelse flera gånger, bland annat för misshandelsförsök och våldsamt upplopp efter Göteborgskravallerna 2001. Senaste fängelsestraffet avtjänade han 2012.

Åtalas för knivhot

Han åtalas också för knivhot vid ett större bråk i Tantolunden i Stockholm i maj. Två andra män åtalas för misshandel vid det tillfället, med sparkar och slag samt ett knogjärn.

Vänsterextrema Revolutionära fronten ser våld som en självklar metod för att uppnå politiska mål, enligt Bergman.

– De är en sekteristisk organisation som avhumaniserar sina motståndare, säger Bergman.

Nyligen dömdes sju personer, varav flera ledande inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen, för våldsamt upplopp efter attacken i Kärrtorp.

Sju dömdes i går

I går dömdes sju anhängare till nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) för våldsamt upplopp efter attacken mot manifestationen mot nazism i Kärrtorp den 15 december.

Tre män dömdes till fängelse, varav en är ledare för SMR i Stockholmsområdet.

I domen skriver rätten att det är klarlagt att SMR-anhängarna gick till angrepp, beväpnade med flaskor och påkar. De har själva hävdat att de bara försvarade sig.

Ytterligare ett 30-tal personer är misstänkta, och åtalen kommer i omgångar.

  • Några hundra personer, även barn, deltog i den tillståndsgivna demonstrationen mot nazism och rasism i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december i fjol.
  • Manifestationen angreps plötsligt av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).
  • Veckan efter, söndagen den 22 december, samlades omkring 16.000 personer i Kärrtorp för en mycket uppmärksammad demonstration mot rasism och våld.
  • Sju personer dömdes i mars för våldsamt upplopp. Totalt kommer ett 30-tal personer att åtalas framöver, nästan alla med koppling till SMR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet