Politiker riktar stark kritik mot god man-modellen. Foto: TT

Vänsterpartiet säger nej till kommission – ”(M) vill ha valkampanj”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förslag till en granskande kommission som tar reda på varför stockholmarnas förtroende är så lågt inom äldreomsorgen viftas bort hos Vänsterpartiet.

– Vi vet redan mycket och behöver inte en till byråkratisk kommission, säger Torun Boucher (V), ordförande i äldrenämnden.

Moderaternas förslag gäller en förtroendekommission som ska granska förtroendet för äldreomsorgen men förslaget viftas bort av äldrenämndens ordförande Torun Boucher. Hon menar att pengarna istället kan användas till projekt som redan är igång.

– Det vi behöver göra är att göra saker och det är det vi gör, säger hon.

Lågt förtroende

Bara 26 procent av stockholmarna är nöjda med äldreomsorgen och den siffran rimmar med hur det ser ut i resten av landet, menar Boucher. Dock påpekar hon att det görs mycket redan nu för att förbättra den siffran.

– Det är allvarligt. Därför jobbar vi hårt med kvalitetsutveckling hela tiden, säger Torun Boucher (V).

Valkampanj av moderaterna

Moderaterna vill ta reda på vad som ligger bakom stockholmarnas missnöje med äldrevården och öppnar för blocköverskridande överenskommelser när kommissionen kommit fram till var missnöjet har sin tyngd. 

Blocköverskridande överenskommelser har Vänsterpartiet och majoriteten i stadshuset velat haft en längre tid, säger Boucher och att detta utspel är valfläsk.

– Vi vill ha blocköverskridande överenskommelser, de vill ha en valkampanj säger Torun Boucher (V).

– Det är bara onödigt arbete med en kommission. Det finns mycket vi redan gör, det är det arbetet vi ska fortsätta med, säger hon.

Andel som har förtroende för äldreomsorgen i sitt boendeområde

Rinkeby/Kista: 33%

Spånga/Tensta: 33%

Skarpnäck: 32%

Hässelby/Vällingby: 30%

Östermalm: 30%

Bromma: 29%

Farsta: 29%

Skärholmen: 27%

Älvsjö: 25%

Hägersten/Liljeholmen: 24%

Enskede/Årsta/Vantör: 24%

Kungsholmen: 21%

Norrmalm: 21%

Södermalm: 20%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.