Patienter på vårdcentraler känner inte ansvar för de bokade tider de fått, säger Christoffer Bernsköld, enhetschef inom allmänmedicin och geriatrik i Region Stockholm. Foto: TT/SVT

Enhetschef: ”Patienter känner inte ansvar för sina bokade tider”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralerna är värst drabbade när det gäller patienter i Stockholms län som inte dyker upp till sina bokade tider. Under det första halvåret 2019 var det över 100 000 uteblivna besök.

Mellan januari och juni förra året gjordes 5,7 miljoner besök i primärvården i länet. 1,8 procent av dessa, alltså över 100 000 besök, var patienter som inte dök upp enligt siffror från regionen.

Inom psykiatrin var antalet uteblivna besök under perioden nästvärst. Närmare 80 000 besökare dök aldrig upp. Det totala antalet besök, drygt en miljon, gör att andelen uteblivna besök var större än inom primärvården, närmare åtta procent.

Under tisdagen fattar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att införa en avgift på 400 kronor för uteblivna besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.