• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats iUpplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Värdetransportrånen ökar

Uppdaterad
Publicerad
På tisdagen skedde ett värdetransportrån på Södermalm. Denna typ av rån har de senaste två åren ökat kraftigt i Sverige och det är i Stockholm nästan alla rån sker. Nu växer kritik mot polisen från både värdetransportbolag och branschorganisationen.

Stockholm är ett högriskområde när det kommer till värdetransporter. Tisdagens rån vid Skanstull på Södermalm är en del av en våg av värdetransportrån i Storstockholm.

– Transporterna i Stockholm är utsatta. Tittar man internationellt sett så ligger Sverige bland topp fem i världen när det kommer till utförda värdetransportrån. Ser man sen på de svenska rånen sker ungefär 95% i Stockholm, säger Johan Petersson säkerhetschef på Nokas.

Sverige i topp

Enligt en europeisk branschorganisation för säkerhetsbolag har Sverige en av dom högsta risker när det kommer till värdetransporter. Sverige hade 2012 24 rån mot värdetransporten medan hela USA samma år hade 38. Att det är i Stockholm som flertalet värdetransportrån sker ser ordförande i SäkerhetsBranschen Björn Eriksson som ett misslyckande.

– När jag började med det här visste jag inte hur illa det såg ut. Vad vi håller på med nu är att framföra ett tydligt budskap till politiker och framförallt polisen. Gör något! säger han.

Återupptar samarbete

I mitten på 00-talet hade polisen i Stockholm ett tätt samarbete med säkerhetsföretag. Detta för att bryta en trend med ökande antal värdetransport- och bankrån. Till slut kände båda parterna att de nått målet. Antalet rån hade kraftigt minskat och samarbetet lades ner.

– Förra gången när vi jobbade ihop jobbade vi bort dem. Nu hopps vi kunna lösa de här igen. Men jag kan hålla med om att vi kan bli bättre på utredningsbiten, säger Anders Burén som är chef för spaningsroteln på Citypolisen Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer