I februari hade 28 bebisar fötts i projektet. Foto: TT

Samma barnmorska hela vägen – nu utökas vårdmodell för förlossningsrädda

Uppdaterad
Publicerad

Projektet ”Min Barnmorska” startades på BB Karolinska i Huddinge i höstas och innebär att samma barnmorska följer mamman från inskrivning på mödravården till förlossning och eftervård. Och nu får verksamheten fler barnmorskor.

Det handlar om en sammanhållen vårdkedja där den gravida kvinnan följs av samma barnmorska under hela graviditeten. Vårdformen är vanlig på flera platser utomlands, men här i Sverige är den mer ovanlig.

Idag arbetar totalt sju barnmorskor på två olika mödravårdscentraler i södra Stockholm med metoden, men snart blir de fler.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Säkrare vård

– Det känns som en säkrare vård när det inte är så mycket överrapporteringar. Om kvinnan ringer mitt i natten så vet man ändå vem det är och kan hennes historia. Det är värdefullt, rent medicinskt också, säger Marie Ekborn, omvårdnadschef och barnmorska på Karolinska sjukhusets förlossning i Huddinge.

Projektet startades på BB Karolinska i Huddinge i höstas och sen dess har 28 bebisar fötts i den nya vårdformen. Och fler förlossningar väntar. Sveriges kommuner och landsting har beslutat om att tillföra drygt 11,7 miljoner kronor till projektet, vilket räcker till att utöka verksamheten med det dubbla. Det innebär att 480 kvinnor om året ges möjlighet att delta i ”Min Barnmorska”.

– Vi kommer att dra igång två team till på två barnmorskemottagningar i södra Stockholm, gärna i invandrartäta områden. Vi vill att de kvinnor med störst behov av kontinuitet kommer till gagn för verksamheten, säger Marie Ekborn.

Ishrat Jahan, från Bangladesh, har bott i Sverige i drygt tre år och väntar sitt andra barn. Hon menar att ett välkänt ansikte inbringar trygghet.

– När det är dags att föda så kommer det att kännas som en lättnad att min barnmorska vet min historia och har koll på barnet som kommer, säger hon.

Familjen Jahan från Bangladesh följs av barnmorskan Lena Westholm. Foto: SVT

Barnmorskor får jour

En stor skillnad för barnmorskorna i projektet är att de varierar sina arbetsdagar med mödravård, förlossning och eftervård. Men den största omställningen har varit att arbeta i beredskap. På en timme ska de kunna inställa sig på förlossningen .

– Det är en del logistik. Forskning visar att man initialt är stressad över beredskap, det är något vi behöver lära oss mer om, säger Marie Ekborn, omvårdnadschef.

Lena Westholm, som arbetar med Min Barnmorska i Älvsjö, håller med.

Lena Westholm, barnmorska i projektet ”Min Barnmorska”. Foto: SVT

– Beredskap är lite speciellt. Det är något man själv måste ta ställning till om man vill. Men att variera mödravård och förlossning kan bidra till ett hållbarare arbetsliv om man gillar alla delarna, säger hon.

I videon berättar barnmorskan Lena Westholm om hur det är att arbeta i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet