En tidskapsel med hälsningar till framtiden grävdes ner i Alby i dag. Foto: SVT

Världsrekord i Botkyrka

Publicerad

En kapsel med rekordmånga hälsningar från kommunens invånare grävs ned inför framtiden.

I Alby i norra Botkyrka byggs nu 670 nya bostadsrätter i det som ska bli kvarteret Tingstorget. Men det som nu är framtid kommer om 50 år att vara nutid.

Först då kan de som då lever och bor i Botkyrka ta del av de hälsningar som invånarna i kommunen skrivit nu, 2016.

Hälsningarna till framtidens kommuninvånare har skrivits ned på vykort som grävs ned i en ”tidskapsel” mitt på torget i det nya kvarteret.

Kommuninvånare har skrivit

Målet var att samla in fler än 1.016 vykort under 24 timmar för att på så sätt slå världsrekord och detta mål har man uppnått. I kapseln finns nu närmare bestämt 1.130 vykort, många av dem från barn i kommunen.

– Det är ju fantastiskt att får vara med om detta, säger Ebba Östlin (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Blandande bostadsformer

Ebba Östlin menar att bygget av de nya bostadsrätterna är ett sätt att få ett mindre segregerat samhälle eftersom de flesta bostäder i Alby idag är hyresrätter.

– Det är tvärtom mot Tullinge här i Botkyrka där majoriteten av lägenheterna är bostadsrätter. Där ska vi istället bygga hyresrätter, säger hon.

Öppnas 2066

Östlin valde även att vända sig till de många barn som fanns på plats när kapseln sänktes ned i marken på torsdagseftermiddagen.

– Först om 50 år kommer tidskapseln att öppnas när framtidens invånare i Botkyrka skriver år 2066. Då hoppas jag att många av er kanske kommer att bo här och komma ner hit till torget och titta när alla vykorten plockas fram igen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer