Foto: SVT

Körsbärsträden blommar i Kungsan – varmaste januari på 10 år

Uppdaterad
Publicerad

Julen har knappt tagit slut, men i Kungsträdgården har några tappra körsbärsblommor redan börjat slå ut, flera månader för tidigt. Hittills har det inte varit mycket till vinter i Stockholm och i mitten av januari var det nästan 11 grader varmt.

På onsdagen den 15 januari, två veckor in i vintermånaden, var dagstemperaturen i Stockholm 10,7 plusgrader. Det är nästan 11 grader varmare än vanligt.

– Det är väldigt varmt för januari. Det är temperaturer vi inte har varje år, men det förekommer, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

2007 uppmättes 11 grader i januari i Stockholm, och det är det varmaste i huvudstaden sedan 1901. Den varmaste januaritemperatur man känner till sett till hela Sverige var 1973. Då mätte man hela 12,4 grader i Allgunnen i Småland.

Fortsatt varmt – men kan slå om

Och ännu finns ingen riktig vinterkyla i sikte, värmen ligger kvar.

– Det kommer att fortsätta ett tag till. Det finns vissa kalla dagar framöver, men ingen längre period, säger Nitzan Cohen.

Innebär det här att det inte blir några vintertemperaturer i år?

– Nej, det kan fortfarande slå om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.