Peter Karlsson är verksamhetschef på Svenska Båtunionen och tipsar om hur man får bort havstulpaner från skrovet. Foto: SVT/Salim Alsabbagh

Larm till båtägare – nu kommer havstulpanen

Publicerad

Det är nu det händer. En gång om året stadgar sig det envisa kräftdjuret havstulpanen på hårda ytor och ger båtägare mer jobb. Det vill säga om man vill underhålla sitt skrov. Därför går nu Svenska Båtunionen ut med en varning för havstulpaner. Denna gång för Stockholms skärgård, Gävleborg, Uppsala, Södermanland, Gotland och Ålands län.

Havstulpaner, mossdjur, nässeldjur och alger sätter sig fast på båtbotten och leder till ökad bränsleförbrukning – och därmed ökade utsläpp och dyrare kostnader. Nu har Svenska Båtunionen gått ut med en varning för just havstulpanen som gör livet surt för båtägare.

– Havstulpaner är små kräftdjur som simmar runt i havet i form av små larver. En gång om året sätter de sig fast på hårda ytor under vattnet och bildar hårda sträva skal. Där ligger de sedan, silar vatten och får i sig näring ifrån havet, säger Svenska Båtunionens verksamhetschef Peter Karlsson.

Nu börjar havstulpanen sätta sig

– Runt vår kust har vi ungefär hundra frivilligarbetande havstulpanobservatörer som har provplattor hängande i vattnet under sina bryggor. De går nu ut och känner på plattorna och märker att de små rackarna har börjat sätta sig fast. Det betyder att det är nu som de börjar fastna på båtbottnar och ställer till problem för båtägare, förklarar Peter Karlsson.

När havstulpanerna satt sig fast, växer de sig stora och skrovliga.

– De gör att båten går långsammare och släpper ut mer avgaser, säger Peter Karlsson.

Kan skydda sig utan båtbottenfärg

Beroende på var båten ligger kan du drabbas av mycket eller lite påväxt. Skillnaderna beror främst på varierande salthalt i vattnet. Ju lägre salthalt, desto färre alg- och djurarter som växer på båten. Båtbottenfärger har länge varit den främsta metoden för att hålla båtbotten ren från påväxt.

– Båtbottenfärg innehåller biocider som är giftiga. Eftersom havstulpanen bara sätter sig fast en gång om året är den ganska lätt att skydda sig mot utan att använda bottenfärg, säger Peter Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer