Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se rekryterna fira sig ner. Foto: Daniel Díaz/SVT

Operation Stockholm igång igen när värnplikten utökas

Uppdaterad
Publicerad

Militärövningen Operation Stockholm tar vid när värnpliktstillväxten ökar. I Årstadal, i södra Stockholm, övade en grupp rekryter från Livgardet på att firas ner från en 15 meter hög husfasad.

– Det pirrade lite när man kikade ut från fönstret, säger Otto Melén.

Under veckan pågår Operation Stockholm med fyra krigsförband från Livgardet som genomför olika militärövningar i Stockholms innerstad. Totalt 300 personer tar sig över vattendrag med patrullbåtar, springer hinderbana i Karlberg eller utför sjukvårdsmoment på Gärdet. Otto Melén repellerade för första gången nedför en 15 meter hög husfasad i Årstadal.

– Det pirrade lite när man kikade ut från fönstret men sen så gick de väldigt bra när jag firades ner, säger Otto Melén, på skyttekompaniet. 

Otto är 18 år, från Enskede och en av flera rekryter i Livgardet som har gjort lumpen i bara åtta veckor. Militärövningen är tänkt att testa soldaternas förmåga till att klara av militär verksamhet under påfrestande förhållanden i stadsmiljö.

Hör Otto Melén berätta i videoklippet om hur det känns att göra värnplikt i ett oroligt världsläge.

För tio år sedan arrangerades Operation Stockholm och därefter följde en vilande period av sökande till militärtjänstgöring. En ökning av värnpliktiga har däremot setts sedan den nedåtgående trenden bröts i slutet av februari.

– Nu när vi får en tillväxt i värnplikten och dessutom ska utöka den så kommer vi att få större rekrytkullar och kunna återta Operation Stockholm igen, säger major och övningsledare Magnus Gerhardsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Repellering, att firas ner, kan krävas vid en evakueringssituation ur en byggnad. Se om SVT:s reporter klarar av militärövningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.