Vårsalong på höga höjder

Publicerad

Liljevalchs anrika Vårsalong har för första gången sen 1921 lämnat Djurgården.

Det är många konstnärers dröm att få vara med i Liljevalchs Vårsalong. Den anrika traditionen sen 1921 har lagt grunden för många kända svenska namn. Här hängde till exempel en gång Lars Lerin.

Samtidigt som konstnärer drömmer om att bli upptäckta så hoppas besökare på att göra konstfynd.

– Traditionsmässigt så öppnar vi dörrarna klockan 14:00. Då köar folk innan de störtar upp och tar nummerlappar. Sen börjar vi försäljningen klockan 14:30 så alla har hunnit gå runt och titta lite. Det är ett jäkla tryck. Alla ”stora” konstnärer har någon gång varit med på Vårsalongen, berättar Mårten Castenfors, när vi träffar honom på Brunkebergstorg.

Hundraåringen på Djurgården renoveras

I mars fyller Liljevalchs hundra år och för att klara hundra år till så renoveras fastigheten på Djurgården. För första gången någonsin byter Vårsalongen arena. Nu till Brunkebergstorg i en ny etagevåning med utsikt över hela Stockholm.

Förra året slogs besöksrekord med drygt 90.000 besökare. Men med den nya tillfälliga centrala platsen hoppas Mårten Castenfors, chef på Liljevalch, att nå ut till en yngre målgrupp.

– Jag hoppas på en ny publik. ”Kids” som är nere i Gallerian kanske plötsligt inser att man kan gå upp hit och titta, berättar han.

Dyrt och billigt

Enligt Mårten Castenfors bjuder årets Vårsalong på högt och lågt. Här kan besökaren köpa konst i prisklassen 500-500.000 kronor. Det är framför allt textil och målningar som dominerar, men också en och annan skulptur.

Under perioden 12 februari till 10 april går konstverken att se. 

Vill du se vad som ställs ut under årets Vårsalong, klicka på videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.