Vårsalong och rockbilder sparkar igång konstsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Första Vårsalongen på Liljevalchs konsthall på Djurgården hölls 1921. Och årets Vårsalong är den bästa någonsin, åtminstone om man ska tro konsthallschefen Mårten Castenfors.

– Jag tror att det är sjätte gången jag är med och gör Vårsalongen. Så jag har varit med ett tag. Och det är alltid så att den senaste Vårsalongen är den bästa. Och den här är även objektivt sett bäst, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

Så vad är det då som gör årets Vårsalong så bra?

– Den är precis så varierad som den ska vara. Det är bra måleri, det är bra grafik för en gångs skull, det är foto, det är objekt, det är lite kul och det är lite allvar. Det är den där mixen som i år är klockren, tycker jag, säger Mårten Castenfors.

Att Vårsalongen på Liljevalchs öppnar är kanske det tydligaste tecknet på att konstsäsongen i Stockholm börjar på allvar.

Mycket textilkonst

En av de saker man slås av på årets salong är att det är relativt få fotografier men desto mer textilkonst. Ett exempel på det är Ulla Anderssons broderade verk Schlagerfärger där hon bildsatt texter ur svenska schlagerlåtar.

– Jag har alltid älskat schlager. Jag kan inte sjunga själv men jag tänkte att jag kan göra såhär, säger Ulla Andersson och tittar på sitt broderade verk som tagit år att göra färdigt.

– Jag befinner mig här, ”låt de sista ljuva åren bli de bästa i vårt liv”.

Hårt men roligt juryarbete

Juryn som väljer ut vilka som får ställa ut träffades en vecka i november för att gå igenom alla inskickade konsverk.

– Då sitter man och tittar på 2.200 ansökningar, gånger fem verk vardera. Så efter en vecka blöder ögonen, och det är vansinnigt roligt, säger Mårten Castenfors.

Av de 2.200 ansökningarna valdes 152 konstnärer ut, och totalt visas 288 av deras verk. Så vad är det som gör Vårsalongen så populär bland besökarna?

– Det är en låg tröskel att komma hit. När man kommer hit med kompisar eller mamma och pappa så finns det alltid något man kan reagera på. Antingen så tycker man att det är underbart eller läskigt, och då kan man prata med varandra om det. Det är en händelse, ett smörgåsbord, det är en konstfest, helt enkelt, säger Mårten Castenfors.

Textilkonstnären Ulla Andersson ser fram emot att få visa sitt verk för årets besökare.

– Det är en stor publik jag får visa det för, och det är jätteroligt. Men det allra roligaste tycker jag är att mina barnbarn ska komma. Det ser jag mest fram emot. Då säger de ”Du är bäst, farmor”, säger Ulla Andersson och skrattar.

Bilder på Beatles och Eric Clapton

Men det är inte bara Vårsalongen som startar den här veckan. På Moderna Museet öppnade utställningen Dansmaskiner, och även bland de mindre gallerierna börjar aktiviteten öka igen.

På Galleri Jan Wallmark ställer fotografen Pattie Boyd ut. Pattie Boyd har varit gift med både George Harrison från Beatles och gitarristen och låtskrivaren Eric Clapton, och många av bilderna är av dem och deras vänner.

– Efter att jag hade tagit bilderna på 60- och 70-talen väntade jag runt 30 år innan jag tittade på dem igen. Någon föreslog att jag skulle ha en utställning och jag tänkte att jag kanske hade tre fyra bilder som skulle vara något att ha. När jag började titta på bilderna igen insåg jag att jag öppnade en låda som skulle kunna vara väligt känslosam för mig, säger Pattie Boyd.

Förflyttas tillbaka i tiden

Bilderna som Pattie Boyd ställer ut är väldigt personliga och nära. Och när de togs var det inte meningen att de skulle hamna på en utställning 30 eller 40 år senare.

– Fotografier är fantastiska i den mening att när jag tittar på dem förflyttas jag tillbaka till tiden när jag tog dem. Jag vet hur jag kände mig då, vad som hände när jag tog bilderna, säger Pattie Boyd.

ABC: Och det känns okej nu, det är inte för nära?

– Det ligger inte för nära i tiden. Det känns inte lika laddat längre. Det är därför jag kan dela med mig av dem till andra, säger Pattie Boyd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.