Foto: TT

Stockholmarna ska bli mer samspelta i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

En ny attitydundersökning visar att bilister och cyklister inte kan samspela i trafiken. Nu satsar staden på en kampanj som ska få stockholmare att ”visa mer hjärta i trafiken” och bli snällare mot varandra.

Samspel i trafiken är inte stockholmarnas starkaste sida. I alla fall inte enligt den senaste rapporten som trafikkontoret tagit fram: ”iIrritation och otrygghet i Stockholmstrafiken 2017”.

SVT Stockholm träffar Angela Sigborn som är ute och cyklar.

Vad gör dig irriterad i trafiken?

– Trikåcyklister, de som far förbi 60 km/h utan att plinga. Så jag brukar försöka hinna säga hallå och plinga, men det hinner jag inte för de far iväg så fort. Fördelen är att det går så förskräckligt fort att de inte hinner krocka med en, säger hon.

Även Afsanah Oskarsson är irriterad på cyklister.

– Jag går mycket och jag cyklar och kör bil. Cyklister är värst, de tror att de är enda i världen, att de äger cykelbanorna och att vi alla bör anpassa oss efter dem, säger Afsanah Oskarsson.

Cyklister och bilister sämst i klassen

Alla de 2000 stockholmare som deltog i undersökningen säger att de visar stor hänsyn till andra trafikanter, men skyller gärna ifrån sig och menar att det är de andra trafikanterna som inte visar hänsyn tillbaka.

– Runt 90 procent säger att de själva visar hänsyn till andra, och det är säkert sant att de gör det nästan hela tiden. Men om man kan komma åt det där ”nästan hela tiden” och får bort de gångerna där man susar förbi på sin cykel eller sin bil, eller att man kliver ut i gatan utan att se sig för, det är det vi behöver komma åt, säger Jonas Eliasson, trafikdirektör på Stockholm Stad. 

Stockholmarna ska bli snällare

För att stockholmarna nu ska bli snällare mot varandra i trafiken, startar Stockholm Stad nästa vecka en kampanj där man ger olika tips och råd på hur man ska ”visa mer hjärta i trafiken”.

Bland annat uppmanas 08:orna att vinka, ha ögonkontakt, markera tydligt manöver i trafiken samt le mot varandra. Man ska också vara uppmärksam med att som fotgängare inte titta i telefonen när man går, cyklister ska sträcka ut handen och bilister ska inte hastigt öppna dörren utan att titta vem som flyger förbi.

– Den behövs därför att Stockholm växer kraftigt, det är massor med människor som ska transporteras på samma yta. Då måste vi se till att i Stockholmarna, i väntan på att vi får ordning på det, samspelar bättre, säger Daniel Helldén (M), Trafikborgarråd Stockholm Stad.

Kampanj för en miljon

Och att vara snäll är i detta fall inte gratis. En miljon kronor kommer kampanjen att kosta. Och då ska 08:orna lära sig att vinka, ha ögonkontakt, tydligt markera manövrar i trafiken, och le mot varandra.

– Det här handlar om respekt. Om alla bara tänker på hur de beter sig mot varandra så behövs ingen kampanj, det här löser sig av sig självt. Men självklart, vissa behöver tydligare regler så det är bara bra det, säger Afsanah Oskarsson.

Så här tyckte stockholmarna i rapporten:

– 62 procent svarade att det var något i trafiken som gjorde dem otrygga och 68 procent svarade att de blev irriterade i trafiken.

– 23 procent svarade att bilister är den vanligaste irritationskällan, följt av cyklister med 18 procent.

– 28 procent svarade att cyklister skapar störst otrygghet och bilister landar på 22 procent. Fotgängare och bussar landar på 5 procent i irritationsskalan.

– Alla trafikanter är överens om att cyklister ”utmärker sig extra dåligt i trafiken”. Även bland cyklister är svaret ”cyklister” det överlägsna svaret.

Källa:”Irritation och otrygghet i Stockholmstrafiken 2017”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.