Vasamuseet riskerar att upphöra på grund av coronakrisen. Foto: TT

Vasamuseet riskerar att gå omkull: ”Situationen är ohållbar”

Uppdaterad
Publicerad

Vasamuseet är vanligtvis Skandinaviens mest besökta museum. När besökarna nu uteblir står museet inför både akuta och långvariga ekonomiska problem. Som yttersta konsekvens kan museet behöva upphöra med sin verksamhet, det meddelar Vasamuseet i ett pressmeddelande.

Under de senaste tre åren har Vasamuseet haft ungefär 1,5 miljoner besöker per år, majoriteten av besökarna är turister. När reserestriktioner nu införts för att stoppa smittspridningen av det nya coronaviruset så väntas museet förlora 80% av sina totala intäkter år 2020. Vilket museichef Lisa Månsson befarar kan få långtgående konsekvenser.

– Farhågan är att det här krisläget orsakar så stora skador att det inte kan tas igen inom överskådlig framtid. Det vore fruktansvärt att inte ha råd att öppna igen, säger museichef Lisa Månsson.

Coronaviruset och kulturen

”Gör allt i vår makt”

Vasamuseet ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer, den statliga myndighet som också driver Marinmuseum, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet.

Intäktsbortfall gör att myndighetens budget nästan halveras. Det påverkar alla museerna. Ett omfattande sparpaket har införts i alla delar av organisationen och samtliga kostnader som inte är verksamhetskritiska är stoppade.

– Vi har löpande dialog med Kulturdepartementet som känner till vår svåra situation och vi gör förstås allt som står i vår makt för att så få som möjligt ska behöva sluta. Men situationen är så svår att varsel inte går att undvika, säger Leif Grundberg Statens maritima och transporthistoriska museers överintendent.

Omfattas inte av stöd

Vasamuseet är ett av Sveriges statliga museer, men går helt och hållet runt på publikintäkter. Kulturdepartementets 500 miljoner till kulturen går inte till myndigheter och tidigareläggningen av kulturstöd hjälper inte heller eftersom Vasamuseet inte får något stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet