Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Rönnby, professor i marinarkeologi, berättar mer om skeppet Äpplet. Foto: SVT/TT

Vasas systerskepp kan ha hittats utanför Vaxholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett örlogsskepp från 1600-talet har hittats i samband med dykningar utanför Vaxholm strax nordost om Stockholm. Förhoppningarna är att det är Vasas systerskepp Äpplet som hittats.
– Vi tar upp prover, men jag kan inte bekräfta vilket skepp det är i dag, säger dykledaren och marinarkelogen Patrik Höglund till SVT Nyheter.

Dykteamet med Patrik Höglund i spetsen har varit ute på platsen i tre dagar. Under fredagen kommer de presentera sina fynd, visa bilder och undervattensvideo samt förhoppningsvis kunna avslöja om det är skeppet Äpplet, det som kallas Vasas systerskepp, som de hittat.

– Vi fick indikationer för ett tag sedan att det låg här. Nu är det tredje och sista dagen vi är ute, säger Patrik Höglund.

Hur ser det ut där nere på under ytan? Ligger det begravt i dyn?

– Nej, det är ganska mycket av skeppet som sticker upp för det är rätt strömt här. Men det är inte så välbevarat som Vasa. När man sänkte skepp på den tiden så tog man till vara på det virke som var bra och la i stenar.

Samma skeppsbyggare som Vasa

Det marinarkeologerna vet om Äpplet är att det sjösattes 1629, året efter att regalskeppet Vasaskeppet sjönk. De två skeppen har samma skeppsbyggare.

– Skillnaden var att man gjorde Äpplet lite bredare än Vasa. Man experimenterade mycket på den tiden. Det var svårt att få dem stabila med många kanoner högt upp.

”Ett ganska dåligt skepp”

Äpplet användes när svenskarna seglade till Tyskland 1630 för det 30-åriga kriget, men det var inte med i några sjöslag enligt Höglund. År 1659 sänktes det med avsikt för att fungera som en spärr för att skydda Stockholm och Sveriges flottbas, som låg i staden då, från inkräktande fartyg.

– Det var nog ett ganska dåligt skepp det också, och det var antagligen därför det sänktes. De var fina att se på de här skeppen, men inte alltid så praktiska, säger Patrik Höglund.

Kommer ni att ta upp skeppet?

– Nej, det kommer vi nog inte göra. Det finns redan ett Vasaskepp och ett Vasamuseum.

Under fredagen håller marinarkeologerna som arbetar för det nya museet Vrak – Museum of Wrecks – en pressträff där de berättar mer och avslöjar om det verkligen är Äpplet de har hittat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer