Fackavdelning utesluten efter jobbförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Syndikalisternas lokala organisation Västerorts LS har uteslutits ur fackföreningen efter avslöjande om att medlemmar sålt anställningserbjudanden till medborgare i länder utanför EU.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion har personer från framför allt Latinamerika betalat upp till 40.000 kronor till Västerorts LS medlemmar för att komma till Sverige och arbeta, ofta inom städbranschen.

Ordföranden i Västerorts LS ska ha känt till hanteringen en längre tid men har inte polisanmält eftersom ”det skulle ha drabbat dem som fick arbetstillståndet”.

sin webbplats skriver Syndikalisternas Centralkommitté att man haft svårt att utreda lokalorganisationen bland annat beroende på de stora bristerna i den interna strukturen. När man till slut fick utredningens rapport inte såg några andra möjligheter än att utesluta Västerorts LS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer