Foto: Petra Holgersson pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall. Efter flera timmar stoppades vattenflödet som strömmat ut vid Islandstorget under lördagen.

Vattenledningen är lagad men gatan måste asfalteras om

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagsmorgonen kunde trafiken i Bromma släppas på igen, men med en begränsad hastighet. Översvämningen under lördagen har inte bara orsakat skador hos villaägare utan även i gatan som nu måste grävas upp och asfalteras om.

– De har jobbat hela natten. Nu är gropen igenfylld och skadan är åtgärdad, säger Petra Holgersson pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall.

Det var en av huvudvattenledningar som skadades och orsakade översvämningar i en korsning i Bromma under lördagen.

En av fyra vattenledningar

Vid korsningen går fyra vattenledningar och när skadan uppstod blev det svårt att lokalisera vilken av ledningarna som var trasig. Därför tog det flera timmar för Stockholm Vatten och Avfall att stoppa vattenflödet som strömmade ut på gatorna, berättar Petra Holgersson.

– Det var olyckligt att det just var huvudvattenledningen med jättehögt tryck som skadats. Sådant här sker hela tiden men nu blev det omfattande.

Gatan måste asfalteras om

Gatan måste nu grävas upp och asfalteras om nästa vecka. Även villor i området skadades av vattenmassorna. Enligt Stockholm Vatten brast röret på grund av naturliga förhållanden.

– Det här händer ibland när marken rör sig och det uppstår tryck som ledningarna inte klara av. Det är inte något utomstående sabotage utan det har med markenförhållandena att göra, säger Petra Holgersson.

Hur ska ni göra för att det inte sak hända igen?

– Vi har kontinuerlig översyn av ledningsnätet men det är svårt att förutspå att dessa sprickor sker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.